Eskilstuna-Kuriren möter kritik för konspiratorisk ledare om Sabuni

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Onsdag 26 jun 2019 2019-06-26
E-post 187

I det fördolda kan Liberalerna varit utsatt för en påverkanskampanj som lett fram till att Sabuni tog hem spelet. Det skriver Eskilstuna-Kuriren i en ledartext. ”Är det det här som kallas för den ’konspiratoriska miljön'”? frågar Götebors-Postens ledarskribent Håkan Boström retoriskt.

I kampen om partiledarposten i Liberalerna kan partiet ha utsatts för en påverkanskampanj i det fördolda, en kampanj till stöd för Sabuni. Den teorin läggs fram i en ledare i Eskilstuna-Kuriren, en tidning med liberal ledarsida.

Bland annat pekar ledartexten på en opinionsmätning som, enligt tidningen, kan ha påverkat medlemmarna internt i partiet. Och enligt ledartexten är det oklart vem som finansierat mätningen.

”Det går att i det fördolda lägga in vilka pengar som helst, från vilka aktörer som helst, och på vilka omvägar som helst, i syfte att påverka ett partis beslutsprocesser, eller opinionsbildningen i stort. De företag som är kanaler för sådan påverkan mörklägger nästan alltid belopp och uppdragsgivare”, står att läsa i ledaren.

Vidare pekas bolaget Nordic Public Affairs ut och speciellt Marcus Uvell som, enligt ledartexten, ”haft en lite väl nära relation till SD-politiker”.

Anklagas för konspirationsteorier

Teorierna om att Sabunis starka stöd i partiet beror på fördold påverkan utifrån möter stor skepsis i sociala medier. Några debattörer menar att den liberala ledarsidan är bittra över att deras favorit Erik Ullenhag inte tog hem spelet.

Andra menar att Eskilstuna-Kuriren ägnar sig åt konspirationsteorier. Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström frågar retoriskt på Twitter om ”det är det här som kallas för den ’konspiratoriska miljön'”?

Och Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö drar paralleller till konspirationssajten Vaken.se.

En annan Twitteranvändare kallar resonemanget för ”foliehattsnivå”.

Samtidigt tar flera vänsterdebattörer resonemanget på stort allvar. En av dem är Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som frågar ”vem har betalat Sabunis kampanj”. Kritiker framför en teori till Lindberg som bygger på att Sabuni helt enkelt är populär i partiet.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag