Eslövs kommun ska granska ensamkommandes bidragskostnader

Foto: Flickr
  • Tisdag 30 jan 2018 2018-01-30
E-post 598

ESLÖV Efter att kostnaderna för försörjningsstöd har skenat i Eslövs kommun ska nu ensamkommandes kostnader granskas. En av anledningarna till de ökande kostnaderna uppges vara att antalet flyktingar i Eslöv ökat kraftigt på bara ett år.

I Eslövs kommun betalades det ut 3,3 miljoner kronor ut i försörjningsstöd till behövande under november 2017. Nu ska kommunen granska hur man kan minska kostnaderna och där kommer ensamkommande som nu är juridiskt vuxna att undersökas, uppger Skånska Dagbladet.

Från början skulle kommunen endast granska kostnaderna för ungdomar men Lesley Holmberg (L) lyfte frågan i förvaltningen om att även undersöka kostnaderna för ensamkommande män.

– I nämndens diskussioner och mål diskuteras ungdomsfrågorna och dessa frågor uppmärksammas i målbeskrivningar. Nästan aldrig tas frågan upp om de män som står för 31 procent av kostnaderna för försörjningsstöd, säger Lesley Holmberg, till Skånska Dagbladet.

Även nämndens ordförande Bernt Nilsson (S) instämmer om att det känns viktigt att undersöka varför det kommer sig att det är så många ensamma män som är i behov av stöd.

I Eslövs kommun var det 456 hushåll som ansökte om försörjningsstöd eller socialt hyreskontrakt under november månad. Av de var det 384 hushåll som fick positivt beslut i frågan om försörjningsstöd.

Antalet ungdomar mellan 18-24 år som är i behov av försörjningsstöd har ökat markant på kort tid. Jämfört med november 2016 har mängden ungdomar som ansökt om stöd nästan fördubblats. En anledning uppges vara en stor ökning av antalet flyktingar och anhöriga som kommit till Eslöv under årets gång.

Det uppges att många av de som ansöker om stöd är ensamkommande som fyllt 18 och som studerar på gymnasiet men som inte är berättiga till studielån från CSN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag