ETC:s panikåtgärd efter miljonkrav – ber om läsardonationer

ETC:s grundare och vd Johan Ehrenberg. Foto: Flickr
  • Fredag 13 jul 2018 2018-07-13
E-post 607

STOCKHOLM ETC krävs på åtta miljoner kronor sedan man tagit emot ett för högt presstöd. I ett sista steg för att rädda koncernen vädjar vd Johan Ehrenberg om läsarnas hjälp. ”Kassorna är helt tomma”, säger han till Kulturnyheterna.

I november i fjol informerade ETC att de tvingas lägga ner 15 lokaleditioner som en följd av att man inte längre når upp till nivån för presstöd. Nu kommer nästa stora smäll: ETC-koncernen måste betala åtta miljoner kronor senast den 31 augusti.

Vd Johan Ehrenberg är kritisk till Presstödsnämndens beslut, skriver DN.

– TS Mediefakta räknade alla våra upplagor och fick fram de siffror vårt presstöd grundade sig på. Sedan räknade de om exakt samma upplagor med exakt samma statistik och kom fram till en helt ny siffra. Då plötsligt anmärkte de på våra gåvoabonnemang, som vi har haft i tio år. Dessutom går det varken att överklaga beslutet eller att ens få till en diskussion med nämnden. De går inte att få tag på, och svarar inte på frågor, säger Johan Ehrenberg.

”Kassorna är helt tomma”

Enligt DN finns en avbetalningsplan som rör de fyra miljoner kronor som Dagens ETC är skyldiga. Resterande fyra miljoner gäller de två nedlagda lokaleditionerna.

– Vi gör bara en avbetalning på Dagens ETC. Hur vi ska göra med den resterande summan vill vi prata med nämnden om. De andra två titlarna är ju nedlagda och finns inte längre. Vi kan inte betala av på något som inte finns. Dessutom har de två bolagen betalat uppsägningslön i sex månader, så kassorna är helt tomma.

För att rädda koncernen vädjar Johan Ehrenberg nu till sina läsare. En insamling har upprättats för att klara av inbetalningen, rapporterar SVT Nyheter.

– Det har gått ganska fort, 1,5 miljoner har kommit på tolv dagar, och det fortsätter väl antagligen. Men allt över en miljon är ett otroligt stöd. Varje summa är ett stöd eftersom det här är en ren gåva från människor som tycker att det behövs en dagstidning som är annorlunda, säger Ehrenberg till Kulturnyheterna.

Inte redovisat prenumerationssiffror

Enligt Kerstin Morast, jurist på Myndigheten för press, radio och tv som hanterar frågor gällande driftsstöd för Presstödsnämnden, har ETC-koncernen fått möjlighet att redovisa prenumerationssiffror men valt att inte göra det, skriver DN.

– Under TS granskning av koncernens tre tidningar föreslog de att Presstödsnämnden skulle besluta om en abonnentundersökning. Detta för att säkerställa hur stor del av upplagan som var individuellt beställd och betald, vilket är kravet för att den ska vara presstödsgrundande. ETC valde då att inte delta i den undersökningen. Därför gjorde TS en bedömning utifrån de prenumerationer de ansåg kunde styrkas. Då blev det så här. Och den upplaga TS anger som presstödsgrundande är den som gäller.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag