Ett års fängelse för barmhärtighetsmord

  • Tisdag 30 apr 2019 2019-04-30
E-post 166

YSTAD Tillsammans, liggande i sängen skar den 87-årige mannen upp sin sambos handled och försökte göra samma sak på sig själv. Han överlevde emellertid och åtalades för mord. Idag dömdes han till ett års fängelse för dråp.

Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat fallet med åldringsparet, 87 och 85 år gamla, som i sitt hem i en småstad i Skåne gemensamt försökte avsluta sina liv eftersom båda plågades av hög ålder och sviktande hälsa. De ville avsluta sina liv som de levt – tillsammans.

Idag avkunnades domen mot den mordåtalade mannen vid Ystads tingsrätt. Tingsrätten fastslår att det inte råder några tvivel om att händelseförloppet har skett på det sätt som mannen uppgett, men väljer att rubricera handlingen som dråp istället för mord. Tingsrätten skriver: ”Eftersom [mannen] på detta sätt med sin gärning tillgodosett den svårt sjuka [kvinnans] egen önskan om att dö har gärningen utan tvekan varit mindre grov på det sätt som innebär att den ska bedömas som dråp och inte som mord.”

Kvinnans hälsotillstånd vid tidpunkten för hennes död sammanfattas i domen: ”I samband med obduktionen av henne har framkommit att hon led av bl.a. skakningar, dåligt blodvärde, kärlkramp samt hade smärtor i buken och besvär med ämnesomsättningen. Framför allt plågades hon av buksmärtorna som emellanåt var så svåra att hon i panik skrek av smärta. För dessa smärtor hade hon inte heller kunnat få någon smärtlindring som riktigt hjälpte.”

Minimistraffet för dråp är sex års fängelse, men då handlingen skedde med den avlidna kvinnans samtycke bedömer tingsrätten att den har ett straffvärde på tre års fängelse. På grund av den dömdes höga ålder och vacklande hälsa sänks straffet ytterligare, och fängelstraffets längd bestämdes til ett år, vilket innebär villkorlig frigivning efter åtta månader. Då mannen suttit häktad i sex månader återstår följaktligen i praktiken två månaders fängelsestraff.

Mannen döms även att betala skadestånd om 60 000 kronor till vardera av parets tre söner.

Läs mer: Du äger inte ditt eget liv – förbudet mot aktiv dödshjälp leder till tragedier

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag