”Ett decennium för sent”: Merit Wager sågar Moderaternas nya migrationspolitik

Migrationsverket tar emot flyktingar på Stockholms centralstation. Foto: Privat
  • Måndag 25 jun 2018 2018-06-25
E-post 653

SVERIGE Nya Moderaterna är mer än tio år sena med sin nya, strängare migrationspolitik. Det skriver Merit Wager, som tror att det blir svårt att återupprätta tilltron till asylsystemet.

Debattören Merit Wager kommenterar i Dagens Samhälle Moderaternas nya migrationspolitik som syftar till att fusk inte ska löna sig. Bland annat vill Moderaterna att den som medvetet lämnat felaktiga uppgifter i asylprocessen ska få sitt uppehållstillstånd återkallat, och att Migrationsverket ska prioritera återkallelseärenden.

”Retorik. Ord. Uttalanden”, skriver Merit Wager som menar att man slår in öppna dörrar och att förslagen redan är inskrivna i lagen. Problemet är att de inte åtföljs av myndigheterna.

”Myndigheterna har tappat kontrollen över vilka som befinner sig illegalt i landet och hur många de är. I många kommuner betalar man till och med ut bidrag till personer som inte har rätt att vara här. Barn till utvisade tillhandahålls både skola och sjukvård. Detta måste Moderaterna ändra på om de menar allvar med att landets lagar ska efterlevas och att om man har fått avslag på sin asylansökan så ska man lämna landet”, skriver hon.

Framför allt menar Merit Wager att Moderaternas förslag kommer alldeles för sent. Partiet hade åtta år i regeringsställning att göra det man nu säger sig vilja göra.

”Det var under deras tid rättssäkerheten i asylprocesserna började vackla. Det var de som utnämnde Dan Eliasson till generaldirektör för Migrationsverket, mannen som yttrade de bevingade orden: ”Jag kommer aldrig bli upprörd över ett felaktigt beviljat uppehållstillstånd”, skriver Wager.

”De har insett att omvändningar på asylpolitikens område krävs, om än mer än ett decennium för sent.”

Läs även: Migrationsverkets konferens i Saudiarabien – så mycket kostade det

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag