EU beviljar miljardlån till Bonnier: ”För att bidra till EU:s politiska mål”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 19 sep 2016 2016-09-19
E-post

SVERIGE Den Europeiska investeringsbanken beviljar ett lån om nästan en miljard skattekronor till mediehuset Bonnier. Motiveringen uppges bero på uppstickare och nya konkurrenter till Bonniers verksamhet. – Medielandskapet blir alltmer konkurrensutsatt, och investeringar i innovation och digitalisering kommer därför att vara mycket viktigt även fortsättningsvis, säger Jan Vapaavuori, EIB:s vice ordförande med ansvar för utlåningsverksamhet i Sverige.

Mediekoncernen Bonnier, som äger tidningarna Dagens Nyheter och Expressen, har blivit beviljade ett lån om nästan en miljard kronor. Banken beskriver sig som Europeiska unionens bank och finansieras via skattemedel.  Det stora lånet ska gå till forskning, utveckling och innovation.

I ett pressmeddelande säger Jan Vapaavuori, EIB:s vice ordförande med ansvar för utlåningsverksamhet i Sverige, att lånet även är viktigt eftersom den stora medieaktören Bonnier möter konkurrens.

– Medielandskapet blir alltmer konkurrensutsatt, och investeringar i innovation och digitalisering kommer därför att vara mycket viktigt även fortsättningsvis. Transaktioner av detta slag visar verkligen i vilka situationer EIB kan vara en tillgång för europeiska företag, oavsett sektor.

Lånet till Bonnier AB är den tredje transaktion i Sverige som omfattas av Juncker-kommissionens investeringsplan för Europa, vilket innebär att EU-budgeten garanterar transaktionen, står att läsa i pressmeddelandet.

I en skrift från den Europeiska investeringsbanken presenteras syftet med bankens utlåning med att ”de projekt vi stöder bidrar till att främja EU:s politiska mål”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag