EU-domstolen: Olagligt att inte ta emot migranter
Polen, Ungern och Tjeckien vägrade ta emot några migranter under migrantkrisen 2015. Nu slår EU-domstolen fast att länderna brutit mot EU-rätten, en dom som välkomnas av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
EU-domstolen slår fast att Polen, Ungern och Tjeckien brutit mot EU-rätten genom att vägra ta emot några av de 160 000 migranter som skulle fördelas mellan EU:s medlemsstater under migrantkrisen 2015, rapporterar Europaportalen.
Läs även: Inga minderåriga migranter från Grekland till Sverige – kritik från MP
”Polen, Ungern och Tjeckien har underlåtit att uppfylla sina skyldigheter enligt unionsrätten genom att vägra att följa den tillfälliga mekanismen för omplacering av personer som ansöker om internationellt skydd” enligt domen.
Länderna har hävdat att mottagningen av migranter skulle lägga hinder i vägen för att upprätthålla lag och ordning och skydda den inre säkerheten, vilket avvisas av EU-domstolen.
– Denna dom är viktig. Den refererar till dåtid men kommer att ge oss vägledning till framtiden. Domstolen är mycket tydlig kring medlemsländers ansvar, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt Europaportalen.
Läs även: Migrantdemonstration samlade över 80 personer trots förbudet
Läs även: Sverige fortsätter att ta emot asylmigranter – trots coronaalarmet
Hej.
Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.