Inga minderåriga migranter från Grekland till Sverige – kritik från MP

Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Fredrik Hjerling/CC BY 3.0
  • Onsdag 11 mar 2020 2020-03-11
E-post 1327

Fem EU–länder kommer att ta emot minderåriga migranter från Grekland, men Sverige hör inte till dem, säger migrationsminister Morgan Johansson (S). Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling är kritisk till beskedet från migrationsministern.

Fem EU-länder – Frankrike, Portugal, Luxemburg, Finland och Tyskland – ska ta emot minderåriga migranter som kommit till Grekland, rapporterar TT. 

Läs även: Grekisk Röda korset-chef: Främst ekonomiska migranter vid grekiska gränsen

– Vi måste skyndsamt lätta på trycket på de grekiska öarna genom att ta folk till den europeiska kontinentens fastland. Därför har jag bett medlemsstaterna att hjälpa till nu, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Den här gången kommer emellertid Sverige inte att ta emot några migranter, skriver migrationsminister Morgan Johansson till TT.

”I Sverige är det Migrationsverket som tillämpar lagstiftningen och regeringen kan inte påverka hur den ska tillämpas i enskilda fall eller för en viss kategori sökande. Frågan om tillfällig omfördelning är juridiskt komplicerad. Regeringen ser över om vi på annat sätt kan bidra till Grekland”, skriver Johansson.

Johansson skriver vidare att det är bra att EU diskuterar att hjälpa Grekland, men påpekar också att ”Sverige har under en lång tid tagit ett mycket stort ansvar och varit en av de EU-medlemsstater som tagit emot flest antal ensamkommande asylsökande.”

Läs även: Turkiet skickar tusen poliser till gränsen – ska stoppa migranter från att ta sig tillbaka

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling är kritisk till beslutet, och anser att Sverige borde se över hur man kan ta emot minderåriga migranter från Grekland.

– Vi bör välkomna när länder tar initiativ kring att samverka konstruktivt. Det borde Morgan Johansson också se värdet av och bejaka på ett tydligare sätt, säger Ling.

Läs även: Åkesson (SD) delar ut flygblad till migranter vid turkiska gränsen: ”Sverige är fullt”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag