EU enas om migrationspakt – ska få färre att migrera till EU

Genrebild. Bild: Public Domain.
  • Fredag 9 jun 2023 2023-06-09
E-post

En majoritet av EU:s länder har enats om centrala delar i en gemensam migrationspolitik, den så kallade migrationspakten. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tror att pakten kommer leda till att färre ekonomiska migranter söker sig till EU, rapporterar Dagens Nyheter.

De 27 länderna i EU har sedan 2015 försökt enas om en gemensam asyl- och migrationspolitik, och på torsdagen kom ett genombrott när unionens migrationsministrar möttes i Luxemburg och röstade för viktiga delar av migrationspakten.

– I dag har vi tagit ett historiskt steg. Vi har tagit ett viktigt steg mot en stabil och uthållig migrationspolitik, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Förslaget innebär bland annat att EU-länderna ska bygga upp kapacitet vid gränserna för att snabbt kunna avgöra om en sökande har asylskäl. De som bedöms sakna asylskäl ska avvisas. EU-länderna ska också bedriva ett samarbete med länder i EU:s närområde för att få färre ekonomiska migranter att söka sig till EU.

Dessutom ska EU-länderna vara solidariska med gränsländer som Spanien, Italien och Grekland och hjälpa till när stora antal migranter söker sig dit. Det innebär bland annat att migranterna ska fördelas mellan medlemsländer utifrån BNP och folkmängd. För Sveriges del skulle det innebära att landet tar emot 900 av 30 000 migranter från ett gränsland.

Ett medlemsland ska emellertid även kunna köpa sig fria genom att betala 20 000 Euro för varje migrant man vägrar ta emot.

Läs även: Ja till Migrationspakt i EU-parlamentet: ”Tvingar medlemsländer att ta emot migranter mot sin vilja”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag