Dansk minister rasar mot EU-finansierad rapport från turkisk tankesmedja som anklagar Danmark för islamofobi

Bild: Silar/ArtemAugust
  • Torsdag 7 Nov 2019 2019-11-07
E-post 465

En EU-finansierad rapport från en turkisk tankesmedja med band till Turkiets president Erdogan anklagar Danmark för att vara en ”etnokrati” som driver politiska kampanjer mot muslimer. Rapporten får hård kritik från danska politiker. ”Fullständigt vanvettigt”, skriver Peter Kofod (DFp)på Twitter.

Danmark är ett islamofobiskt land som gått från demokrati till ”etnokrati” enligt en EU-finansierad rapport från den turkiska tankesmedjan Seta som har band till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, skriver Jyllands-Posten.

I rapporten anklagas Danmark för ”kränkande attityder” och ”politiska kampanjer” mot landets muslimer.

Rapporten ”European Islamophobia Report 2018” har finansierats av EU med 126 952 euro med syftet att förbättra dialogen mellan EU och Turkiet, som stöd inför anslutningen då Turkiet är en medlemskandidat.

Läs även: Svenskarna som hyllat Erdogans Turkiet

Rapporten får hård kritik från danska politiker.

”Naturligtvis bör EU-medel inte användas för att finansiera en turkisk icke-statlig organisations rapport om islamofobi i Europa, inklusive Danmark” skriver utrikesminister  Jeppe Kofod (S) till Jyllands-Posten.

Peter Kofod Hristov, ledamot i EU-parlamentet för Dansk Folkeparti, säger till Jyllands-Posten att EU borde stoppa all finansiering som handlar om Turkiets anslutning till EU, samt informera Turkiet om att landet aldrig kommer bli medlem i unionen.

– Det är en skandal att EU-systemet finansierar den här typen av helt vansinniga saker, säger Kofod Hristov som också kommenterat på Twitter.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag