EU: GPS-tvång i alla nya bilar efter 2015

Foto: Niklas Keaton / Nyheter Idag
  • Torsdag 6 mar 2014 2014-03-06
E-post 0

eCall. EU har bestämt att från och med oktober 2015 skall alla nya bilar som säljs i EU vara utrustade med sensorer som gör att bilen själv kan kontakta alarmcentral vid olycka.

Förespråkarna för det nya digitala och automatiska alarmsystemet säger att responstiden för räddningsinsatser kan minska med 50% på landsbygden och upp till 60% i tättbebyggda områden. Detta sägs kunna rädda hundratals liv i EU och svåra skador sägs kunna reduceras med tiotusentals fall varje år.

Tekniken kan förutom automatisk aktivering vid en olycka också aktiveras manuellt genom ett knapptryck från föraren, exempelvis om denne bevittnar en olycka och vill ge en automatisk och exakt position. Systemet sägs dock inte låta bilen övervakas, eftersom det normalt är i ”viloläge”.

Datainspektionen varnar för att systemet hotar den personliga integriteten, när alla bilar har GPS som kan registrera våra resmönster.

– Självklart är det positivt med insatser som kan bidra till ökad trafiksäkerhet. Men, nödlarmsystemet eCall kan innebära en potentiellt mycket närgången övervakning av enskilda personer. Därför behöver systemets rättsliga förutsättningar noggrant analyseras. I den analysen bör man noga överväga om systemet behöver regleras i särskild författning, säger Datainspektionens jurist Oskar Öhrström.

Datainspektionen

Piratpartiet röstade emot

På sin blogg skriver EU-kandidaten Anton Nordenfur (pp):

”Det kan låta jättebra, men det finns en del ganska horribla problem, och det var därför Piratpartiets parlamentariker röstade emot förslaget. Först och främst har vi ett enormt integritetsproblem i att myndigheterna ska spåra var alla bilar befinner sig, i samma union som brukar hyllas för sin fria rörlighet. Självklart är inte tanken att spåra av “elaka syften”, men regleringen kring all spårningsdata är högst tveksam. Register tenderar att läcka, och det är därför väldigt viktigt att se till att alla system av dessa slag är otroligt välreglerade.”

Anton Nordenfur

Källa: eCall FAQ

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag