EU inför nya asylregler: Kan straffa länder som inte tar emot asylsökande

Foto: Flickr. Wikimedia commons
  • Torsdag 19 okt 2017 2017-10-19
E-post 616

EUROPA EU-parlamentet har under torsdagsmorgonen godkänt nya asylregler för medlemsländerna. Förslaget innebär att alla EU-länder kommer få en kvot av asylsökande som de ska ta emot. EU-parlamentet är även villiga att ekonomiskt straffa de länder som inte accepterar de nya reglerna.

Under torsdagsmorgonen den 19 oktober röstade EU-parlamentet igenom en revidering av den så kallade Dublinförordningen. Ändringen kommer innebära att alla asylsökande som kommer till Europa ska fördelas jämnt mellan EU-länderna efter en viss kvot, det uppger Sveriges Radio.

Flera grupper i parlamentet står bakom förslaget, från de konservativa till vänstergrupperna står bakom kompromissen. Förslaget som röstats igenom har förhandlats fram av Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna.

Varje land kommer att tilldelas en kvot för hur många asylsökande de måste ta emot. De länder som idag inte tagit emot så många asylsökande kommer få en infasningsperiod på tre år i hopp om att få med länder som inte vill ha några bindande regler.

EU är inte rädd för att använda sig av straffmetoder för att fördela asylsökande. De länder som vägrar att delta i omfördelningen kommer få sina bidrag från EU indragna.

Wikström menar att det nya förslaget skulle gynnat Sverige om det gällt tidigare.

– När vi 2015, som var rekordåret, gjorde 163 000 asylprövningar, så kan det jämföras med mitt förslag. Hade det gällt då, så hade vi gjort ungefär 40 000 prövningar, vilket hade inneburit mycket mindre tryck på svenska kommuner och ökade förutsättningar för en lyckad integrationsprocess, säger Cecilia Wikström, till Sveriges Radio.

Wikström förblir hoppfull om att förslaget kommer att accepteras av alla medlemsländer eftersom ingen blockerande minoritet Europeiska rådet kan stoppa förslaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag