EU inför uthyrningstvång för privata bilföretag – kan bli dyrare för svenskar att hyra

På flykt undan kommissionen? Foto: Ildar Sagdejev
  • Torsdag 30 okt 2014 2014-10-30
E-post


EU-kommissionen, EU:s högsta mäktigaste organ, har under en längre tid utövat påtryckningar på privata biluthyrningsföretag om att de ska tvingas hyra ut till alla kunder oavsett risktagande. Nu går företagen kommissionen till mötes enligt EU:s konsumentnätverk. 

Bilföretagen har, likt de flesta företag, en riskkalkyl när de gör affärer med kunder. De använder sig troligen av statistik för att avgöra hur mycket företaget riskerar när man hyr ut en bil till människor från olika länder. Detta leder till ett priset ökar för personer från en viss nation och att det leder till lägre uthyrningspris för människor från andra nationer. Det kan också vara så att bilföretagen vägrar att hyra ut till människor från vissa nationer. Detta har EU-kommisionen ansett vara diskriminering och har därför utövat påtryckningar på de internationella bilföretagen om att de måste hyra ut till alla och helst till samma pris.

Hävdar att det gynnar konsumenterna

Enligt vice-presidenten i kommissionen, Michel Barnier, kommer detta att vara till fördel för alla konsumenter i Europa.

– Jag välkomnar en tydlig förbättring i förutsättningarna för europeiska konsumenter som vill hyra bil.

Bilföretagen, där bland andra Hertz och Avis ingår, förbinder sig att bland annat sluta omdirigera trafik baserat på konsumentens ip-adress samt att konsumenterna inte kommer förhindras hyra bil baserat på det land de är bosatta i. I det finstilta kan man dock läsa att företagen kommer tillåtas ha olika prissättningar i olika länder om det kan motiveras av ”opartiska anledningar”. Vad det kommer ge för effekt är oklart. Vidare är det oklart huruvida EU-kommissionen tagit med i beräkningarna att den ökade risk som nu läggs på uthyrningsföretagen kommer överföras på kunderna som i nuläget har en lägre riskpremie. Detta kan innebära att de länder som i dag får hyra kan se sina kostnader öka. Sverige kan bli drabbat av högre hyror framöver.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag