EU-kommissionen stoppar bistånd till Palestina

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0
  • Måndag 9 okt 2023 2023-10-09
E-post

Efter terrorgruppen Hamas terroattack mot Israel, som inleddes på lördagen och har kostat minst 700 israeler livet, stoppar EU-kommissionen sitt bistånd till Palestina. Det meddelar kommissionären Oliver Varhelyi i en serie inlägg på plattformen X.

”Omfattningen av terror och brutalitet mot Israel och dess folk innebär en vändpunkt. Affärerna kan inte fortsätta som vanligt” skriver Varhelyi i ett inlägg, och meddelar sedan att alla pågående utvecklingsprojekt, som uppgår till en kostnad av 691 miljoner euro, kommer att ses över och att alla utbetalningar kommer stoppas.

”Grunden för fred, tolerans och samexistens måste adresseras. Uppvigling till hat, våld och förhärligande av terror har förgiftat för många sinnen. Vi behöver handling och vi behöver det nu” skriver Varhelyi i ett följande inlägg.

När det gäller Sveriges bistånd till Palestina har både Johan Pehrson (L) och Ebba Busch (KD) krävt att biståndet dras in eller pausas.

Enligt statsminister Ulf Kristersson kommer biståndet till Palestina att ses över och stoppas i fall det visar sig att pengar går till ”någonting som ens är i närheten av terrorverksamhet”.

– Vi gör nu en översyn sedan tidigare av biståndet till Palestina. Finns det den minsta krona som går till någonting som ens är i närheten av terrorverksamhet ska det självklart strypas omedelbart, säger Kristersson på söndagen enligt Dagens Nyheter.

De rödgröna partiledarna är emellertid emot att stoppa biståndet till Palestina.

– Det är inte barnen på gatorna som har skickat raketer, säger Märta Stenevi (MP).

– Mycket av biståndet går ju till personer som lever under väldigt svåra omständigheter. De som har utfört det här är ju en terroristorganisation, säger Magdalena Andersson (S).

– Det går till mat, förnödenheter, vatten och civila organisationer som vill bygga en demokrati bortom Hamas terrorvälde. Att dra in biståndet skulle bara leda till att Hamas våldsmakt stärkts, säger Nooshi Dadgostar (V).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag