EU-migranter kan behöva börja betala för härbärgen i Lund

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 2 Nov 2017 2017-11-02
E-post 855

LUND Kommunstyrelsen i Lund debatterar frågan om EU-migranter ska behöva betala en avgift för att bo i härbärgen eller inte. Kommunen avvarar 700 000 kronor om året för härbärgen och kommunen är splittrad över vad som ska göras av finansieringen för härbärgen.

Lunds kommun beslutade för tre år sedan att avsätta 700 000 kronor om året till olika härbärgen som ska husera EU-migranter. Nu debatterar kommunstyrelsen i Lund huruvida man ska fortsätta avsätta pengar och om avgifter ska införas, det uppger Sydsvenskan.

De härbärgen som Lund har finansierat har drivits av ideella föreningar i kommunen. Fullmäktige fattade beslutet att avvara pengar år 2015. Nu har de tre åren som härbärgen skulle få pengar löpt ut men socialnämden har budgeterat för samma belopp för 2018.

Nu debatterar politikerna i kommunen om socialnämnden ska fortsätta få pengar för 2018 och om nämnden ska ha i uppdrag att se till så att det finns härbärgen.

De rödgröna tillsammans med Centerpartiet vill behålla de 700 000 kronorna samtidigt som de resterande borgerliga partierna vill halvera det kommunala stödet för härbärgen. Sverigedemokraterna vill att stödet ska tas bort helt och hållet.

Kommunfullmäktige är splittrat i frågan om de boende på härbärgen ska behöva betala en avgift framöver eller inte. De rödgröna vill inte ha en avgift samtidigt som de borgerliga vill. Sverigedemokraterna har lagt ner sin röst eftersom partiet uppger att de inte vill ha något härbärge alls.

– Det är viktigt att inte förringa enskilda människors utsatthet och att vara ödmjuk inför det engagemang som finns bland många Lundabor för bland annat tiggarna. Men vi måste ställa oss frågan om det är rimligt att just den gruppen ska få gratis boende och att det ska bekostas med skattemedel. I flera andra kommuner, där härbärge drivs i samarbete mellan kommun och ideell sektor, tas en mindre avgift ut, säger oppositionsrådet Philip Sandberg (L), till Sydsvenskan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag