EU-minister Dahlgren: ”Klart att Polen måste skydda sin gräns”

Hans Dahlgren (S). Foto: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 10 nov 2021 2021-11-10
E-post

BELARUS/POLEN EU-minister Hans Dahlgren (S) backar Polens kamp på gränsen mot Belarus, men säger i SVT:s Aktuellt att det inte är läge att hjälpa landet bygga murar.
– Det har vi inte gjort tidigare från EU:s sida och det är inte aktuellt nu, säger han.

En migrationskris och en internationell konflikt har blossat upp på gränsen mellan Belarus och Polen. Omkring 4 000 migranter försöker ta sig in i Polen och vidare till andra EU-länder som Tyskland, men stoppas av taggtrådsstängsel och 12 000 polska soldater.

Enligt Polen och EU har Belarus iscensatt krisen som en hämnd för unionens sanktioner mot landet. Belarus flyger in migranter från framför allt Mellanöstern – sannolikt med falska löften – för att sedan eskortera dem till gränsen där de inte släpps igenom. Polen befarar att det hela kan eskalera till en väpnad konflikt.

Belarus ambassadör i Sverige, Dimitrij Mirontjik, förnekar att Belarus regim orkestrerar krisen.

– Det är ironiskt och absurt att anklaga Belarus, vilket är ett transitland, för att organisera flöden av illegal migration, säger han i en intervju för SVT, och påpekar att migranterna har rätt att röra sig fritt.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren säger i Aktuellt att han inte tror på ambassadören.

– Det är ju rent lurendrejeri som Belarus regim här använder sig av, säger han om hur Belarus lockar över migranter till landet under falska förespeglingar.

Han menar också att EU:s sanktioner är motiverade med tanke på regimens valfusk och angrepp mot oppositionella.

– Det här är farliga saker. Lukasjenko är farlig, säger Dahlgren.

EU-ministern backar också Polens val att inte släppa in migranterna.

– Det är klart att Polen måste skydda sin gräns, säger han.

– Det är klart att det är bra att Polen står emot det här, säger Dahlgren och syftar på Belarus agerande.

SVT: Ska EU till och med hjälpa Polen att skydda gränsen och kanske finansiera stängsel, murar?

– Det har vi inte gjort tidigare från EU:s sida och det är inte aktuellt nu, säger han men påpekar att EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex har erbjudit sig att hjälpa till.

Polen har sedan tidigare beslutat att bygga en mur längs gränsen mot sitt östra grannland.

SVT frågar vad man bör göra med migranterna vid gränsen.

– Det är ju framför allt Lukasjenkas ansvar. Vi kan ju inte säga att bara för att de är i en besvärlig situation så måste Polen öppna sina gränser för alla som är där, säger Dahlgren som ställer sig bakom utökade sanktioner mot Belarus.

– Här har du ett slags hybridattack mot ett medlemsland i EU. Vi kan ju inte ge vika för detta utan vi måste sätta hårt mot hårt på det sättet att detta är inte ett acceptabelt beteende. Sedan måste vi med hjälp av humanitära organisationer – FN kan säkert göra en insats här – också se till att de här människorna far så lite illa som möjligt.

Läs även: Polen bygger mur mot Belarus – ska stoppa illegala migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag