EU-nämnden: Sverige ska driva på för kärnkraft i EU

Vattenfalls kärnkraftverk i Forsmark. Foto: Hans Blomberg / vattenfall.se
  • Söndag 24 jul 2022 2022-07-24
E-post 1463

På fredagen bestämde EU-nämnden att Sverige ska driva en kärnkraftsvänlig linje inom EU, rapporterar Sveriges Radio. I beslutet, som genomdrevs av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, slås fast att Sverige ska motverka nedläggning av kärnkraftverk och stödja andra EU-länder med fortsatt drift av kärnkraftverk.

– Vårt förslag som också blev beslutet är betydligt mer långtgående än regeringens förslag. Det innebär de facto att inte lägga ned mer kärnkraft, och att i möjligaste mån också driva de reaktorer vidare som håller på att stängas ned, säger Bengt Eliasson (L), ledamot i EU-nämnden, till Sveriges Radio.

Det handlar om Sveriges hållning till EU-kommissionens förslag på hur EU ska bli kvitt sitt beroende av rysk energi efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi behöver vara tuffare, vi kan inte föra en naiv politik i det här krisartade läget där Europa riskerar att stå utan uppvärmning och elförsörjning till vintern. Just när det gäller elförsörjningen så måste länderna ta hänsyn till varandra, för vi har en gemensam elmarknad, säger Eliasson.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag