EU-parlamentarikern Stegrud (SD) avstängd från Facebook

Foto: EU-parlamentet/Twitter
  • Tisdag 13 okt 2020 2020-10-13
E-post 7547

SVERIGE Jessica Stegrud, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, svarade på en nazistanklagelse på sin egen officiella Facebooksida. Då blev hon avstängd i 24 timmar av Facebook. – Jag kallade den som kommenterade för ”okunnig”. Det är helt orimligt att jag inte kan försvara mig, gå i svaromål utan att bli avstängd, säger Stegrud.

Jessica Stegrud gjorde ett inlägg om moderaten Jessica Polfjärd och dennas klimatpolitiska argument på sin officiella Facebooksida ”Jessica Stegrud MEP”.

 

Under inlägget kom en kommentar från en man om att Sverigedemokraterna var nazister.

 

När Stegrud svarade med att kalla mannen som kommenterade för okunnig blev hon anmäld och fick först kommentaren bortplockad och fick sedan hela sidan avstängd i 24 timmar. Enligt Facebook har hon brutit mot reglerna om trakasserier och mobbning.

 

Mannen som kommenterat kontaktade även Jessica Stegrud privat på Messenger och meddelade att han anmält henne för hennes svar till honom.

Jessica Stegrud säger till Nyheter Idag att hon inte har fått någon förklaring till vad det är i hennes svar som skulle utgöra trakasserier eller mobbning.

– Jag kallade han som kommenterade för ”okunnig” när han kom med grova anklagelser som inte är sanna. Det är inte rimligt någonstans att jag inte ska kunna svara om jag blir beskylld för något på min egen sida, säger Stegrud.

– Han får uppenbarligen ljuga om oss utan att Facebook gör något. Men när jag kallar honom okunnig då plockas det bort. Det är absurt, säger hon.

Jessica Stegrud menar att den här typen av avstängningar kväver en öppen debatt.

– Det är otroligt bekymmersamt att jag som förtroendevald behöver vara rädd för hur jag säger något eller vad jag kan prata om. Det leder till att jag censurerar mig själv, säger Stegrud.

– Facebook är en oerhört viktig plattform för mig, där når jag ut till många medborgare som kan ställa frågor eller komma med synpunkter.

Hon poängterar att hot och förtal självklart ska modereras av Facebook.

– Men när jag blir avstängd efter att ha kallat någon okunnig för att denne kom med en grov anklagelse… Jag blir rädd för att svara på människor som anklagar mig för saker.

Nyheter Idag söker Facebook för en kommentar.

Vi behöver ditt stöd

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag