EU utreder IKEA för skattefusk i Nederländerna

Den ledige polisen fick skärskador efter sitt ingripande men behövde inte uppsöka sjukhus. Foto: Ibish (CC-BY2.0)
  • Måndag 18 dec 2017 2017-12-18
E-post

NEDERLÄNDERNA I ett pressmeddelande uppger EU-kommissionen att de utreder huruvida IKEA har skattefuskat i Nederländerna. Enligt kommissionen kan Nederländerna ha beviljat särskilda skatteförmåner till IKEA så att de betalt mycket lägre skatt än andra företag.

EU-kommissionen uppger att de har påbörjat en fördjupad undersökning om IKEA har fått skattemässiga förmåner i Nederländerna. Inter IKEA är en av de två koncerner som driver IKEA:s affärsverksamhet och kommissionen befarar att Inter IKEA kan ha betalat lägre skatt och fått en orättvis fördel i förhållande till andra företag.

– Alla företag, stora eller små, oavsett om de är multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga andel av skatterna, säger Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrenspolitik. Medlemsstaterna kan inte låta vissa utvalda företag betala mindre skatt genom att tillåta att de artificiellt överför sin vinst någon annanstans. Vi kommer nu att noggrant undersöka Nederländernas skattemässiga behandling av Inter IKEA.

Bakgrunden till undersökning är att kommissionen begärde upplysningar om de förhandsbesked om beskattning som utfärdats av Nederländerna till Inter IKEA under våren 2016. Media i Nederländerna hade under tiden publicerat uppgifter om att IKEA fått särskilda skatteförmåner i landet.

Enligt Aftonbladet rör det sig om att IKEA har fått behålla 10 miljarder kronor som de annars skulle behövt betala i skatt tack vare den särskilda förmånsbehandlingen.

EU har tidigare hanterat fall där enskilda medlemsstater gett skatteförmåner till företag. Under augusti 2016 visade kommissionen att Irland beviljat Apple olagliga skatteförmåner för att värde av 13 miljarder euro. Även Luxemburg dömdes under oktober 2017 för att ha beviljat Amazon skatteförmåner för 250 miljoner euro.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag