Europarådet: Människohandel med arbetare ökar – sexslavar vanligast i Sverige

Foto: Flickr
  • Torsdag 5 apr 2018 2018-04-05
E-post 108

EUROPA Allt fler arbetare utnyttjas via människohandel. Det slår Europarådet larm om.
– Vår granskning visar att fler och fler människor tvingas arbeta under usla förhållanden i Europa, säger Siobhán Mullally som är chef för expertgruppen inom Europarådet som har studerat människohandeln i Europa

Människohandeln med arbetare ökar i Europa, däribland Sverige. Det slår Europarådet fast i sin senaste rapport. 

– Vår granskning visar att fler och fler människor tvingas arbeta under usla förhållanden i Europa, säger Siobhán Mullally som är chef för expertgruppen inom Europarådet som har studerat människohandeln i Europa, det uppger Europaportalen. 

25 länder, bland annat Sverige, har studerats två gånger. I samtliga fall har människohandel för utnyttjande av arbetskraft ökat. För Sveriges del rapporteras 36 misstänkta fall av utnyttjande av arbetskraft 2015. 2016 har siffran stigit till 102 misstänkta fall.

Regeringen skriver i ett svar till Europarådet att man förväntar sig att problemen med människohandel och asylsökande väntas öka delvis pga det stora antalet asylsökande som kom till Sverige 2015-2016.

I många länder i Europa har människohandel för utnyttjandet av arbetskraft överstigit människohandeln för sexuellt utnyttjande. I Sverige är det fortfarande fler som utnyttjas sexuellt än som genom människohandel utnyttjas på sin arbetskraft.

De flesta som utnyttjas på sin arbetskraft är män inom jordbruks- fiske- och byggsektorn. Kvinnor utnyttjas främst inom hushålls- och hälsosektorn. Enligt rapporterna utnyttjas även barn.

Många av de utnyttjade arbetarna vågar inte träda fram då de fruktar repressalier från människosmugglarna. Enligt Europarådet är det ovanligt att människosmugglarna åtalas eller döms.

Siobhán Mullally förespråkar krafttag från de europeiska medlemsländerna i kampen mot den ökande arbetarexploateringen. Bland annat föreslår han ökat samarbete mellan NGO;s, fackföreningar och den privata sektorn.

Bli plusprenumerant på Nyheter Idag för 69:- i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag