Europas regeringar är mördare, enligt konstgruppen Ful

  • Torsdag 3 jul 2014 2014-07-03
E-post 0

ALMEDALEN Den svenska och europeiska migrationspolitiken är vår tids stora skam och Europas regeringar är mördare. Det anser konstgruppen Ful, som nu sätter upp en EU-kritisk kabaré i Almedalen.

När konstgruppen Ful sätter upp sin kabaré Europa Europa tar de nya grepp på migrationspolitiken. I Europa Europa är det gränsvakter och polis som framställs som illegala. Hjältarna är de flyktingar som tar sig till Europa. Den nyskrivna kabarén beskrivs som en hyllning till alla de hundratusentals människor som varje år trotsar livsfarliga vatten, polisiärt och politiskt våld och taggtråd och tar sig över Europas allt mer bevakade gränser. 

Ful menar att den svenska och europeiska migrationspolitiken är ett brott mot mänskliga rättigheter. Det är inte flyktingsmugglarna, som fraktar nödställda människor i undermåliga fartyg, som begår brotten utan EU:s regeringar.

– De överfyllda båtar med människor som sjunker i medelhavet är en direkt följd av politiska beslut, mord utförda av EU:s regeringar, säger Bahareh Razekh Ahmadi, som är en av skådespelarna i pjäsen.

Nasim Aghili, som regisserat föreställningen, medverkade under onsdagen i Sveriges Radios Studio Ett. Där förklarad hon att det finns ett stort behov av en uttalad vänstersinnad kultur eftersom större delen av kulturen i Sverige är högervriden och borgerlig.

– Jag var på Dramaten och såg en pjäs som hette ”Utvandrarna” och det var ju bara vita borgerliga människor i publiken, förklarade hon och fortsatte:

– Det satt bara vita där, och de speglade sig i de vita skådespelarna på scenen utan att reflektera.

Hur Nasim Aghili hade lyckats utröna att ingen av de vita i publiken reflekterade framgick inte. Inte heller lyckades hon förklara varför vithet med automatik innebär att vara borgerlig.

Det framgick inte heller om Nasim Aghili är medveten om att ”Utvandrarna” är ett av den svenska litteraturhistoriens största epos, skrivet av den välkände samhällskritikern och författaren Vilhelm Moberg (1898-1973). Vilhelm Moberg tog stark ställning mot de totalitära rörelser som växte fram under den tid då han var verksam. Han vände sig emot både nazism, fascism och kommunism och var en röststark och orädd debattör. Vilhelm Moberg var också uttalad republikan och var starkt kritisk mot det han kallade rättsrötan i samhället.

Nasim Aghili är dramatiker, regissör och chefredaktör för den queerfeministiska tidskriten Ful. ”Europa Europa” kommer under resten av året att sättas upp på olika scener runt om i landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag