Europas största kärnkreaktor igång i Finland

Kärnkraftverket Olkiluoto som fått ny reaktor. Bild: Hannu Huovila/TVO/CC BY 3.0
  • Söndag 16 apr 2023 2023-04-16
E-post 0

Den nya finska kärnreaktorn Olkiluoto 3, som är Europas största, har börjat producera el. Reaktorn kom i bruk natten till söndag, vilket är en dag tidigare än planerat. Olkiluoto 3 förväntas bidra till att dämpa elpriset även i Sverige, samtidigt som nedläggningen av Tysklands tre sista kärnreaktorer kan komma att driva de svenska elpriserna uppåt på längre sikt.

På lördagen stängde Tyskland ned sina tre sista kärnreaktorer, en avveckling som på längre sikt väntas ge högre elpris även i Sverige.

– Jag tror att det kommer synas främst i vinter, säger elmarknadsanalytiker Magnus Thorstensson till TT.

Läs även: Nu stänger Tyskland sina sista kärnkraftverk

Samtidigt har den nya kärnreaktorn Olkiluoto 3 kommit igång i Finland, vilket väntas dämpa de svenska elpriserna.

– Finland har under en längre period haft ett underskott av elproduktion, och importerat kraft från Sverige. Med den nya finska reaktorn i drift är deras balans bättre och kraften kan flöda till Sverige i stället, vilket innebär ett högre utbud som därmed bidrar till att dämpa de svenska elpriserna. Den nya finska reaktorn har alltså större betydelse för Sverige än de nu senast nedlagda tyska, säger Magnus Thorstensson.

Efter en testperiod har Olkiluoto 3 inlett sin regelbundna elproduktion natten till söndag, vilket är en dag i förtid, rapporterar Svenska Yle.

– Det här är en historisk dag. De fördelar som vi utlovat med OL3 för det finländska samhället realiseras, säger produktionschefen Marjo Mustonen.

Olkiluoto 3 har en kapacitet på 1 600 megawatt, och väntas täcka 14 procent av Finlands elbehov. Reaktorn kommer producera el i 60 års tid.

– Produktionen vid Olkiluoto 3 stabiliserar elpriset och är en viktig del av Finlands gröna omställning. Miljövänlig elproduktion är säkert ett av Finlands viktigaste trumfkort, säger TVO:s vd Jarmo Tanhua.

Läs även: Vänstern rasar när ETC-skribent och kärnkraftsmotståndare petas från Vattenfalls styrelse

Läs även: Svenskar allt mer positiva till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag