Europeiska högerextremister på besök hos Hizbollah

Bild: Memri TV
  • Måndag 25 mar 2019 2019-03-25
E-post 106

BEIRUT Politiker från den europeiska extremhögern har besökt den terrorklassade organisationen Hizbollah. Delegationen lade ned blommor på ”martyrernas” grav och uttryckte solidaritet mot ”det amerikanska-zionistiska projektet.”

En delegation europeiska högerextremister har besökt Hizbollah i Beirut, rapporterar Taz. Det handlar om en delegation från högerextrema ”Allians för fred och Frihet”, APF, som samlar högerextrema partier och personer från Europa.

Delegationen ”uttryckte sitt stöd för Hizbollahs viktiga roll i kampen mot terrorism och israelisk aggression”. Man visade också ”solidaritet” med Hizbollah mot mediekampanjer förknippade med ”det amerikanska-zionistiska projektet.”

Läs även: Här får NMR-nazisterna stryk av polisen i Kungsträdgården

I delegationen ingick bland annat Nick Griffin, tidigare ledaren för Brittish National Party, Udo Voigt, tidigare partiledare för tyska NPD och Robero Fiore, grundare och ledare för italienska Forca Nuova.

– Alla måste veta att det finns miljoner européer som fullständigt delar er strävan efter fred och är era partners i kampen mot zionistiska trender, sade Fiore till Al-Manar TV i ett inslag som översatts av Memri.

Delegationen lade även ned blommor vid en gravplats för Hizbollahs ”martyrer” i södra Dehieh i Beirut.

Bland APF:s medlemmar märks franska Nationella Frontens tidigare ledare Jean Marie Le Pen. Svensken Stefan Jacobsson, tidigare ledare för nedlagda Svenskarnas Parti, är generalsekreterare i APF.

Hizbollah

Hizbollah är en shiitisk islamistmilis som uppstod under den libanesiska inbördeskriget. Idag har organisationen militära, politiska och sociala grenar, är en betydande maktfaktor i Libanon och nära allierade med Iran.

Hizbollah har utplånandet av Israel som högsta mål och har utfört flera terrorattentat. Organisationen terrorklassas av bland annat USA och Storbritannien.

Hizbollah har varit i krig med Israel vid flera tillfällen, senast Libanonkriget 2006. Organisationen har deltagit i det syriska inbördeskriget som allierad till Syriens diktator Bassar al-Assad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag