Experten om IS-teorin bakom flygkraschen: ”Har de gjort detta har de väckt den ryska björnen”

Vrakdelar av flygplanet ligger på marken. Foto: Faksimil Youtube / Ruptly.tv
  • Torsdag 5 Nov 2015 2015-11-05
E-post 340

EGYPTEN Allt fler bedömare misstänker att det verkligen var terrorstaten IS som ligger bakom händelsen i Egypten där ett ryskt passagerarplan har kraschat. Nu varnar terrorexperten Magnus Ranstad för konsekvenserna. – Om IS har gjort detta har de verkligen väckt den ryska björnen, säger han till norska tidningen Dagbladet.

Det är ännu oklart vad som ligger bakom händelsen där ett ryskt passagerarplan störtade i Egypten en stund efter start där 224 personer uppges ha varit ombord, där samtliga passagerare ska ha omkommit i kraschen. Enligt Storbritanniens regering kan det vara en bomb som ligger bakom att planet kraschade och den teorin kopplas till terrorstaten IS.

Beskedet har fått flera flygbolag att ställa in resor till turistorten Sharm el-Sheikh, den ort där det ryska planet lyft ifrån. Ett av de flygbolag som tillfälligt stoppat resor till turistorten är SAS, uppger Aftonbladet.

”Kan svara på ett brutalt sätt”

Den svenska terrorexperten Magnus Ranstorp berättar för den norska tidningen VG att Ryssland kan komma att svara på ”ett brutalt sätt” om det visar sig att IS verkligen ligger bakom händelsen. I en annan tidning, norska Dagbladet, förklarar han att det är ett nationellt trauma för Ryssland förutsatt att händelsen är ett terrordåd.

– Detta är ett nationellt trauma för Ryssland och någon man inte kan lämna obesvarat. Om IS har gjort detta har de verkligen väckt den ryska björnen, säger han till norska tidningen Dagbladet.

Samtidigt har Ryssland stärkt upp sin militära närvaro i Syrien där till och med luftvärn ingår i de militära resurserna, berättar den ryska statliga mediebolaget RT. Rysslands president Vladimir Putin har sedan tidigare uttalat en ambition att bekämpa terrorstaten IS vilket är förklaringen till den militära närvaro i Syrien.

Nedan ser du en video från platsen där flygplanet kraschat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag