Experter spår lägre boräntor nästa år: ”Det värsta är bakom oss”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 27 dec 2023 2023-12-27
E-post

Det har varit tuffa år för svenskarna, med skyhöga elpriser, höga priser på drivmedel, stigande bolåneräntor och hög inflation. På senare tid har emellertid priset på både el och drivmedel sjunkit, och nästa år förväntas både boräntor och inflation sjunka, rapporterar TT.

– Mycket talar för att inflationen kommer att gå ned till Riksbankens mål på två procent och då kan de börja sänka styrräntan, och då sjunker även de rörliga bolåneräntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, till TT.

– Bränslepriserna faller kraftigt, elpriserna likaså, som är starkt inflationsdrivande, och även om de kan gå upp en del under vintern, så har priserna varit betydligt lägre i år jämfört med förra året. De globala livsmedelspriserna faller också, säger han vidare.

Även nätbanken Nordnets sparekonom Frida Bratt anser att låntagare har anledning till optimism.

– Man ska ha i bakhuvudet att det värsta är bakom oss, säger hon till TT.

Bratt varnar emellertid bolånetagare för allt för stor optimism.

– Om man förväntar sig nedgångar till 1–1,5 procent är förhoppningarna på tok för höga. Vi kommer att få något lägre räntor, men hur mycket lägre återstår att se.

Läs även: Inflationen fortsätter sjunka mer än väntat

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag