Expo: Hets mot muslimer ökar efter terrorattentatet

Foto: Faksimil expo.se
  • Torsdag 8 jan 2015 2015-01-08
E-post

SVERIGE I kölvattnet av terrordådet i Frankrike har nu hetsen mot muslimer ökat, skriver tidskriften Expo. – Kanske är det dags att dra in statsbidragen för eller helt förbjuda de politiskt muslimska organisationer som verkar i Sverige, skriver Mats Dagerlind på Avpixlat

Tidskriften Expo, som bevakar bland annat intolerans och extremhögern, skriver idag att hetsen mot muslimer har ökat i kölvattnet av terrordådet i Frankrike. Som exempel citerar de Mats Dagerlind på sajten Avpixlat som i en ledare resonerar runt religionen islam.

– Kanske är det dags att dra in statsbidragen för eller helt förbjuda de politiskt muslimska organisationer som verkar i Sverige, ofta som bulvaner för internationella rörelser som Muslimska Brödraskapet, resonerar Dagerlind i en ledartext.

Men retoriken mot islam tar inte slut där. Dagerlind fortsätter utveckla sina tankar om den religion han är uppenbart kritisk till, något som Expo nu uppmärksammar som problematiskt och hetsande mot just muslimer.

– Kanske är det dags att förbjuda varje form av organiserat utövande av islam i Sverige, stänga befintliga moskéer och förbjuda byggandet av nya. Man kan inte förbjuda människor att tro på en hatisk gud och hans krigarprofet men man kan inskränka denna dyrkan till en privat angelägenhet som man får ägna sig åt enskilt i tanken och i övrigt inom hemmets fyra väggar, fortsätter Dagerlind i ledaren.

”Jag sysslar med resonerande islamkritik”

När Nyheter Idag kontaktar Mats Dagerlind känner han till att Expo uppmärksammat hans ledare, eller krönika som han själv kallar det. Men Dagerlind tycker inte alls att det är något konstigt och när vi frågar om han anser att något hetsar mot muslimer är han bestämd i telefonen.

– Nej det gör jag givetvis inte. Jag tänkte faktiskt att jag skulle kontakta den där Vergara och påpeka att jag för ett resonemang i min krönika om att man kanske måste överväga ett nytt förhållningssätt till islam och att man inte alltid kan gömma sig bakom religionsfrihet.

Vidare påpekar Dagerlind att han är kritisk rent generellt till hur debatten ser ut vad gäller islam. Han tycker att man ska kunna gå på och kritisera en religion, eller ”religionsideologi”, som han menar att islam är.

– Man blir alltid beskylld för hets mot folkgrupp så fort man sysslar med islamkritik. Det jag sysslar med är resonerande islamkritik och inte hets mot folkgrupp. Islam är ingen folkgrupp, det är en religionsideologi, säger Mats Dagerlind till Nyheter Idag.

Expo uppmärksammade även ett citat på Facebook av Sverigedemokraten Björn Söder som skriver att ”fredens religion har visat sitt rätta ansikte”. Vidare lyfter de även upp en kommentar som skrivs på Facebooksidan hos det högerextrema partiet Svenskarnas Parti.

– Europa har ett cancer och cancern måste utrotas, och det med en gång!, lyder den kommentaren enligt tidskriften Expo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag