Expo pekas ut i FOI-rapport om vänsterextrema rörelser

Daniel Poohl, VD på stiftelsen Expo. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 20 maj 2018 2018-05-20
E-post 1462

SVERIGE Den antirasistiska tidskriften Expo omnämns i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut om de autonoma rörelsernas digitala närvaro. Förutom Expo förekommer även nätverk som AFA, Syndikalistiska ungdomsförbundet, Allt åt alla och Researchgruppen. Men Expo:s ansvarige utgivare Daniel Poohl ifrågasätter myndighetens rapport.

Den antirasistiska tidskriften Expo vänder sig emot en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut. I rapporten, som beskriver den autonoma miljön på nätet, förekommer Expo tillsammans med organisationer som AFA, Syndikalistiska ungdsomförbundet, Allt åt alla och Researchgruppen.

”I Sverige är Researchgruppen och Stiftelsen Expo två exempel på organisationer som också granskar nationalistiska miljöer”, står att läsa i rapporten. Vidare pekar FOI även på att Researchgruppen samarbetat med ”en stor kvällstidning”. I det samarbetet begav sig Expressen hem till invandringskritiker som fick schavottera för sina åsikter i den stora tidningen.

Daniel Poohl är kritisk

Expos ansvarige utgivare Daniel Poohl vänder sig emot att tidskriften förekommer i FOI-rapporten. I ett inlägg på Expo skriver han att det är en ”felaktig bild av Expo i FOI:s rapport”.

”Under rubriken ’Infiltration och efterforskningar’ ges intrycket att Expo är en del av, vad som i rapporten kallas den autonoma miljön, och att vår journalistik i förlängningen syftar till att göra hembesök hos politiska motståndare i form av hot och trakasserier. Det är en absurd och felaktig bild av vår verksamhet”, skriver Poohl.

Även vänstersajten Aktuellt Fokus förekommer i rapporten och även de är djupt kritiska till att listas som autonoma rörelser på nätet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag