Expressen förlorade och MUF vann – Benjamin Dousa är ny ordförande

Tji fick Expressen, nu är Dousa ordförande. Foto: Faksimil Expressen samt Twitter
  • Lördag 29 okt 2016 2016-10-29
E-post 327

STOCKHOLM På lördagen stod det klart att utmanaren Benjamin Dousa nu valts med bred marginal till ny ordförande för Moderata Ungdomsförbundet. Bara dagen innan varnade tidningen Expressen för att välja Dousa på grund av hans högeråsikter. ”Plötsligt har moderaterna ett ungdomsförbund som slår på moderpartiet från ett reaktionärt håll istället för ett progressivt”, skrev Expressens Torbjörn Nilsson igår om att Dousa väntades bli vald.

Med hela 66 röster mot 33 för sittande ordförande Rasmus Törnblom har nu alltså utmanaren Benjamin Dousa säkrat sin ordförandeplats i Moderata Ungdomsförbundet. Redan under gårdagen kunde Nyheter Idag avslöja att enligt interna källor hade Dousa en majoritet av ombuden på sin sida, något som också bekräftats i och med dagens omröstning.

Vill skärpa upp reglerna för invandring

En tydlig linje som Dousa kommunicerat är att han önskar se en regelskärpning i frågor som rör invandring. När Fria Tider når Dousa förklarar han att istället för ett gemensamt finansierat mottagande vill han se att de individer som invandrar till Sverige tar ansvar för sin egen etablering.

– Vi ska inte gemensamt finansiera integrations- och invandrings­kostnader, säger Benjamin Dousa till Fria Tider.

Linjen är en tydlig högerpolitik som handlar om att minska statens utgifter, inte minst vad gäller bidrag. På så sätt frigörs också resurser för skattesänkningar vilket är en klassisk liberalkonservativ politik. Och i sociala medier gör inte Dousa en hemlighet av att han vill se en ny inriktning för ungdomsförbundet.

Expressen gnisslade tänder

Nyheten om att Dousa valts till ordförande tas emot med glada tillrop från flera håll i sociala medier. ”Helt rätt val med Benjamin Dousa som ny ordförande för Muf. Att döma av hans twitter blir det mycket högerpolitik nu, vilket gillas!”, skriver twitteranvändaren Fredrik Ericsson.

Men det fanns även de som oroade sig över att Moderata ungdomsförbundet skulle bli höger igen. Tidningen Expressen gick ut stenhårt under gårdagen i en svavelosande text och varnade för vad som kan ske om inte Törnblom, som förknippas intimt med Reinfeldts linje om öppna gränser, får sitta kvar som ordförande.

”Plötsligt har moderaterna ett ungdomsförbund som slår på moderpartiet från ett reaktionärt håll istället för ett progressivt”, skrev Expressens Torbjörn Nilsson.

Mycket lite talar också för att Dousa låter sig påverkas av kvällstidningarna. När Nyheter Idag under gårdagen talade med en källa med god insyn i Moderaterna beskrevs Dousa som en lovande politiker som står på sig.

– Han backar inte för lite kritik, sade M-källan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag