Expressen gör som Fria Tider och Samhällsnytt: Nu namnger de Aftonbladetmannen

Expressen gör nu samma bedömning som exempelvis Fria Tider om Aftonbladetmannen.
  • Onsdag 25 okt 2017 2017-10-25
E-post 131

STOCKHOLM På onsdagen går tidningen Expressen ut med namn och bild på Aftonbladets medarbetare som anklagas för sexbrott som våldtäkt och ofredande. Därmed sällar sig Expressen till sajter som Fria Tider och Samhällsnytt som var tidiga med att namnge den kände medarbetaren.

FAKTA: Så arbetar Nyheter Idag

Nyheter Idag har hittills avstått från att publicera namnet på Aftonbladetprofilen. Samma beslut tog Nyheter Idag även inledningsvis om anklagelserna mot TV4-profilen Martin Timell. Senare, när Timell själv talade ut om anklagelserna, publicerade vi hans namn när vi återgav Timells berättelse.

Beslutet att inte publicera Aftonbladetmannens namn kan komma att ändras längre fram om nya uppgifter tillkommer. I intervjun med Widar Nord har vi bytt ut ord där Aftonbladetmannens namn nämns.

UPPDATERING: Precis efter att den här artikeln skrevs har Aftonbladetmannen själv valt att kommentera anklagelserna mot honom. Nyheter Idag kommer inom kort följa upp detta med en ny artikel.

Efter att Expressen och senare flera andra medier uppmärksammat anklagelser mot TV4-profilen Martin Timell har en debatt rasat om den man på Aftonbladet som anklagas för våldtäkt. Det började med ett inlägg på Instagram där journlaister Cissi Wallin berättar om en händelse för många år sedan där hon även namnger medarbetaren på Aftonbladet.

Till en början valde samtliga stora tidningar, inklusive Nyheter Idag, att benämna mannen som ”mediemannen” eller ”Aftonbladetmannen”. Men det fanns även sajter som tidigt namngav den utpekade medieprofilen. Fria Tider och Samhällsnytt, efterträdaren till Avpixlat, var tidigt ute. Senare har även sajten DagensPS valt att namnge medieprofilen.

Och under onsdagen, flera dagar efter Fria Tider och Samhällsnytt, valde Expressen att publicera en lång artikel om den utpekade medarbetaren på Aftonbladet.

Nyheter Idag har talat med Fria Tiders publisher Widar Nord som berättar hur han resonerat när de tog beslut om att namnge den kände medieprofilen.

– Han är minst lika speciell som Martin Timell och andra personer där nästan samtliga medier bedömt att det ska publiceras. Aftonbladetmannen är en högt profilerad politiskt korrekt person, inte minst i kvinnofrågor och liknande. Det är viktigt för bedömningen av hans trovärdighet som opinionsbildare huruvida han är både feminist och våldtäktsman eller bara radikalfeminist.

Han är inte formellt dömd för någonting, har det betydelse för beslut om att namnge eller inte?

– Han är ens inte skäligen misstänkt för brott. Men vi följer samma praxis som Aftonbladet gör när det gäller personer som inte jobbar på Aftonbladet. Man kan ta många kända personer som inte är politiker. Till exempel hängde Aftonbladet ut Tito Beltran innan det fanns en formell misstanke, bara på hörsägen. Han blev dömd så småningom, det tror jag Aftonbladetmannen också kommer bli. Det går naturligtvis inte att veta.

– Men när det är allvarliga anklagelser som kommer från flera namngivna personer får man göra en bedömning som publicist om det ska publiceras eller inte. Där får man ställa olika intressen mot varandra och här är han en tung radikalfeministisk och politiskt korrekt opinionsbildare. Vi landade i beslutet att det här ska publiceras och det hade Aftonbladet också gjort om han inte jobbat på Aftonbladet.

Nyheter Idag har även sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag