Expressen kallar det ”pressetik” att jaga Oscarsson i hans hem – Tvingades fly via balkongen

Expressens pressetik tvingade Oscarsson att fly lägenheten via balkongen. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson (t.v) och TV4-profilen Marcus Oscarsson (t.h).
  • Söndag 27 nov 2016 2016-11-27
E-post

STOCKHOLM En massiv kritikstorm skakar tidningen Expressen efter att TV4-profilen Marcus Oscarsson talade ut om dramat när han tvingades fly sin lägenhet via balkongen och bo på hotell som en följd av att Expressens journalister jagade honom i hans bostad. Nu förklarar Expressen sitt beteende genom att hänvisa till ”pressetiska regler”.

Det var under lördagen Marcus Oscarsson talade ut om fredagskvällens dramatik när Expressens journalister jagade honom i hans hem. Bakgrunden är att Oscarsson låtit göra en politisk analys som kan tolkas som högeråsikter, något som fick Expressen-krönikören Alex Schulman att reagera kraftigt.

Kort därefter uppmärksammade Schulmans Expressen-kollegor det hela på nyhetsplats. Med rubriker som ”TV4 i krismöte med Marcus Oscarsson” fick läsaren intrycket att Oscarsson gjort bort sig rejält.

När Oscarsson jagades i sitt hem av Expressen-journalister gick det så långt att Oscarsson tvingades lämna sin lägenhet mitt i natten genom att hoppa ut från balkongen. Natten mot lördagen kunde han inte vistas i sin egen bostad utan fick istället sova på hotell. Det berättar Oscarsson själv i en Facebookuppdatering.

Expressens försvar: Hänvisar till pressetiska regler

Efter att Oscarsson talat ut om sin vilda flykt över balkongen mitt i natten för att ta sig i säkerhet på ett hotell möter Expressen en massiv kritikstorm i sociala medier. Men det är inte bara att Expressen jagade Oscarsson i hans hem som möter kraftiga reaktioner, även att Oscarsson i sin Facebookuppdatering förklarar att det aldrig fanns något krismöte.

Men Expressen hävdar via sitt officiella Twitterkonto att tidningens agerande var ”helt normalt”.

Expressen motiverar beteendet, som beskrivs som ”helt normalt”, med de pressetiska reglerna.

Pressetiska reglerna: ”Respektera den personliga integriteten”

Den pressetiska regler som Expressen hänvisar till står att finna på hemsidan för Pressens opinionsnämnd. Där finns ett stycke som lyder att man ska ”sträva efter att ge personer, som kritiseras i faktaredovisande material tillfälle att bemöta kritiken samtidigt. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter”.

Den lydelsen tolkas normalt som att den som kritiseras i faktaredovisande material bereds tillfälle till samtidigt bemötande. Det brukliga är ett telefonsamtal, sms, e-mejl eller liknande.

Ett annat del av de pressetiska reglerna lyder under rubriken ”respektera den personliga integriteten”. Där listas fyra punkter varav den första lyder ”överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning”.

Tryckta tidningar omfattas normalt per automatik av det pressetiska systemet. Tidningar som enbart ges ut på nätet kan frivilligt ansöka om att ansluta sig till systemet. Nyheter Idag har sedan hösten 2014 varit anslutna till det pressetiska systemet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag