Expressen: Mer än fyra av fem gängmedlemmar har utländsk bakgrund

  • Måndag 3 jul 2017 2017-07-03
E-post 3391

SVERIGE Minst 82,2 procent av gängmedlemmarna i Stockholm har utländsk bakgrund. Det konstaterar Expressen i en sammanställning framtagen av flerfaldigt guldspadeaktuella Claes Petersson.

Peterson har kartlagt födelseland, inkomster, skulder och brottslighet för 192 gängmedlemmar i Stockholms­området. Av dem är 40 procent födda i utlandet medan resterande är födda i Sverige.

Om man även ser till vilka länder som de kriminellas föräldrar kommer ifrån ökar emellertid andelen med invandrarbakgrund markant. Av 157 studerade gängmedlemmar är 129 antingen födda i utlandet eller har två föräldrar som är det. Det ger en andel på 82,2 procent.

35 av gängmedlemmarna har Petersson inte kunnat klarlägga härkomsten för på grund av sekretessbelagda uppgifter eller oklarheter kring minst en av föräldrarnas ursprungsland. Det är en stark indikation på att andelen invandrare bland de kriminella gängen till och med kan vara större än 82,2 procent.

Irak, Turkiet, Somalia och Syrien är de främsta ursprungs­länderna för de kriminella gängmedlemmarnas familjer. Även Bosnien-Hercegovina finns med på listan över platser som Sverige importerat grova brottslingar ifrån.

Sedan januari 2011 har mer än 550 skjutningar inträffat i Stockholms län varav 46 varit dödsskjutningar. Det är mot bakgrund av detta som Expressen låtit göra kartläggningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag