Expressen-profilen Niklas Svensson anklagas för näthat mot konkurrerande medier

Expressen-profilen Niklas Svensson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 24 aug 2017 2017-08-24
E-post 154

STOCKHOLM Med Flashback-profilen ”djupkälla” har någon publicerat kränkande uppgifter om Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin. Nu berättar vänstersajten Aktuellt Fokus att kontot ”djupkälla” registrerats med Expressen-profilen Niklas Svenssons mejladress. ”Har ingen aning om vad detta handlar om”, skriver Niklas Svensson i ett SMS till Nyheter Idag.

Det är vänstersajten Aktuellt Fokus som på torsdagen berättar att Expressen-profilen Niklas Svensson kan kopplas till Flashback-kontot ”Djupkälla”. Den 30 maj 2006 publicerar användaren Djupkälla en efterlysning på Flashback forum om Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin.

”Kartläggning av Anders Gerdin och hans familjeförhållanden efterlyses härmed. Det sägs att han är en riktig häradspåsättare. Både unga vikarier och gifta Aftonbladet-tanter har hamnat under honom i sängen. Den han nu hånglar med raggade han också upp på jobbet. Paret avslöjades tydligen mitt i natten på en chefskonferens, då hon skrek så högt att hela hotellkorridoren vaknade”, skriver Djupkälla på Flashback.

Samma användare skriver även på Flashback att ”Metro är en skittidning” och deltar i flera diskussioner som handlar om konkurrenter till Expressen, i synnerhet Aftonbladet. I en annan diskussion hänvisar användaren Djupkälla till en internetsida där Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanens telefonnummer stod i klartext.

Aftonbladet avslöjade SD-jurist med samma databas

Nyheter Idag har talat med en källa som berättar att uppgifterna om att Niklas Svenssons mejladress kan kopplas till användaren ”Djupkälla” härrör ur en databas som läckt från Flashback forum. Enligt källan har samma databas tidigare använts och verifierats som äkta av Aftonbladet när tidningen avslöjade att en SD-jurist uttryckt antisemitism i skydd av anonymitet på Flashback.

Kvällstidningen använde även samma databas för att avslöja en 30-årig skogsarbetare som näthatat vänsterprofilen Karin ”Kakan” Hermansson. Han fantiserade om att spränga Hermansson i luften, berättar tidningen.

Ministern: ”Städa upp i internets träskmarker”

Reaktionerna mot det näthat som Aftonbladet avslöjade gav reaktioner ända upp på högsta politiska nivå. Dåvarande justitieminister Morgan Johansson förklarade för tidningen att han vill ”städa upp i internets träskmarker”. Vidare öppnade han även för strängare lagar mot den här typen av näthat.

– Nu är vi i en tid där skvaller eller falska uppgifter lagras på internet, och som du aldrig kan komma undan. Det ligger där i all evighet och när du någon gång googlar på dig själv så dyker det upp. Det kan förstöra livet för människor. Det kan vara framtida arbetsgivare som hittar uppgifter på nätet som gör att du går miste om ett jobb, exempelvis. Det gör att vi även ur straffrättslig synvinkel måste se strängare på de här brotten.

Niklas Svensson förnekar

När Aktuellt Fokus söker Niklas Svensson för en kommentar förnekar han allt samröre med kontot Djupkälla på Flashback. När Nyheter Idag kontaktar Niklas Svensson med samma fråga över SMS får vi ett liknande svar.

”Svarar som jag gjorde innan. Har ingen aning om vad detta handlar om. Jag har inget Flashbackkonto och vet ingenting om någon ’djupkälla'”, skriver han.

För att verifiera ett Flashbackkonto skickas ett e-mejl till den mejladress som kontot registreras med. Den användare som skriver på Flashback måste alltså ha tillgång till den mejl som angetts vid registrering.

Medarbetaren Henrik Johansson på ”Inte rasist men”, en sajt som arbetar med att avslöja bland annat näthat, skriver på Twitter att han själv sett att kontot ”Djupkälla” är kopplat till Niklas Svenssons mejladress på Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag