Expressen rasar om krav på konsekvensneutralitet: ”Fräter sönder demokratin”

Expressen-profilen Jens Liljestrand rasar mot Linus Bylund (t.h). Foto: Faksimil Expressen samt Nyheter Idag
  • Torsdag 21 apr 2016 2016-04-21
E-post 470

STOCKHOLM Efter att riksdagsledamoten Linus Bylund (SD) kritiserat delar av journalistkåren och kallat dessa för ”nationens fiender” med anledning av brist på konsekvensneutralitet rasar nu Expressen-profilen Jens Liljestrand. ”Så fräter SD sönder demokratin, en tweet i taget”, skriver han i en krönika hos konkurrenten Expressen.

En kritikstorm har omgärdat Sverigedemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund efter att han uttryckt skarp kritik mot journalister som han menar inte gör sitt jobb. I sin kritik adresserar Bylund vad han upplever är en brist på konsekvensneutralitet och att journalister, enligt honom, använder sin plattform i olika medier för att driva ideologiska och politiska linjer.

”Ni är och förblir denna nations fiender tills ni begriper och fullt ut, utan om eller men, börjar tillämpa konsekvensneutralitet i ert arbete”, skriver Bylund bland annat.

Expressen: ”Fräter sönder demokratin”

Hos konkurrenten Expressen råder det höga tongångar om Bylunds retorik om att journalister ska vara konsekvensneutrala och inte bedriva politik på nyhetsplats. När krönikören Jens Liljestrand refererar till Bylunds utspel sparar han inte på krutet och han tycker det är fel att brännmärka, hetsa och idiotförklara journalisternas legitimitet.

”När Bylund utnämner Sveriges journalistkår till ’nationens fiender’ följer han det beprövade brunsvarta manuskriptet: kan du inte kontrollera medierna (än), så kan du åtminstone brännmärka, hetsa och idiotförklara bort deras legitimitet”, skriver Liljestrand.

Expressen är själva en av de tidningar som mest av alla har brännmärkt, hetsat och idiotförklarat människor med en annan politisk åsikt än den som journalisterna på Expressen företräder.

Inför valet 2010 valde Expressen att på förstasidan av tidningen publicera en bild på en smutsig valsedel från Sverigedemokraterna som låg i rännstenen bredvid fimpar och annat skräp. Med stora bokstäver skrev tidningen ”Nej” på förstasidan och uppmanade väljarna att inte rösta på det parti Expressen inte tycker om.

Konsekvensneutralitet är inte självklart bland journalister

Begreppet konsekvensneutralitet syftar på att man som journalist ska rapportera allsidigt och sakligt, samt att inte ta hänsyn till konsekvenserna av en publicering. Ett vanligt förekommande exempel i debatten om konsekvensneutral journalistik handlar om man ska berätta neutralt och utan värdeomdömen i känsliga frågor som rör invandring.

Nyligen arrangerade Publicistklubben, en förening för verksamma journalister, en debatt med titel ”Dags att skrota konsekvensneutraliteten?”. I den debatten kom just frågor som rör invandring, men även partiet Sverigedemokraterna, att debatteras där det uttrycktes viss självkritik om att konsekvensneutralitet varit bristande i mediers rapportering.

Även profiler från Expressen har själva gjort avbön från den publicistiska linjen om att brännmärka, hetsa och idiotförklara. I en längre text publicerad på sajten Kvartal berättar Ann-Charlotte Marteus om arbetsmetoden hos den konkurrerande mediejätten.

”Jag skrev ofta om SD vid den här tiden: svavelosande, hånfulla texter. Jag försökte inpränta i läsarna att det var oförsvarligt att rösta på detta pack av rasister”, berättar hon.

Nyheter Idag har sökt Jens Liljestrand för en kommentar, utan resultat.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag