Expressen: Sverige fuskade på Pisa-provet – plockade bort invandrade elever

Anna Ekström (S). Foto: Skärmdump från SVT
  • Onsdag 3 jun 2020 2020-06-03
E-post 5456

SVERIGE Regeringen jublade när resultaten för den internationella skolundersökningen Pisa 2018 presenterades och det framstod som att svenska elevers kunskaper gått upp i samtliga ämnen. Nu uppger Expressen att invandrade elever gallrats bort på felaktiga grunder och att Sverige därigenom har brutit mot gällande regler.

Expressen skriver att resultaten för den senaste Pisa-undersökningen, som utbildningsminister Anna Ekström (S) kallade ett ”styrkebesked” när de presenterades i slutet av förra året, bygger på felaktiga siffror. Detta för att ”en stor mängd” invandrade elever som enligt Pisas regler borde ha gjort provet plockades bort från urvalet.

Enligt reglerna ska utländska elever som fått undervisning i svenska i mindre än ett år undantas från att göra provet. Men Expressen har talat med flera rektorer som har dragit gränsen på ett annat sätt. En av dem, Ulrika Mattsson på Palmbladsskolan i Uppsala, säger att hennes skola har gjort bedömningar från fall till fall.

– Jag tänker att vi alltid måste sätta eleven i centrum. Det är elevens bästa som måste gå först. Om en elev inte bör skriva provet för att den skulle må dåligt – vi kanske sänker den helt och hållet – jag kan inte låta den eleven skriva provet då, säger hon.

Expressen frågar om hon ser något problem med att göra på det sättet.

– Jag tänker att det som skulle kunna vara ett problem är om man tänker att resultatet skulle ha blivit annorlunda. Statistiskt sett kanske det blir en skillnad, men det vet vi ju inte.

Expressen och nationalekonomen Magnus Henrekson har tittat på statistik från olika myndigheter och kommit fram till att Sverige sannolikt skulle ha presterat betydligt sämre och även sett en nedgång i samtliga tre ämnen – läsförståelse, matematik och naturvetenskap – om vi hade följt gällande regelverk.

– Det här är oerhört allvarligt, särskilt som Pisa-resultaten i praktiken kommit att användas som ett mått både på hur den svenska skolan står sig i jämförelse med andra länder och hur den utvecklas över tid, säger Magnus Henrekson.

Skolverket tycker man har gjort rätt

Skolverket bekräftar att man misstänkt att fler invandrade elever gallrats bort än tillåtet och att det kan ha påverkat resultatet. Expressen menar dock att myndigheten i sin kartläggning har underskattat problemets omfattning, bland annat för att man har använt statistik för när eleverna folkbokfördes i stället för när de först kom till Sverige.

– Här verkar finnas grava metodfel som systematiskt förbättrat genomsnittet. Sedan har Skolverket använt detta uppumpade genomsnitt för att ge en alltför positiv bild av hur den svenska skolan utvecklats, säger Magnus Henrekson.

Skolverkets statistiker Anders Auer medger att han missförstod statistiken för folkbokföringsår men menar ändå att myndighetens beräkningar är mer korrekta än Expressens.

– Jag vidhåller att vi måste vara ödmjuka inför den här situationen. Därmed så tycker vi att vi har använt den bästa metoden som vi anser vara den mest rättvisa. Men det är självklart ett problem att vi inte har möjlighet att undersöka precis på vilka grunder som de här eleverna har blivit exkluderade, säger Auer.

Läs även: Folkhälsomyndigheten anmäls för brott mot smittskyddslagen

Läs även: Dödade sin flickvän med ett skott i huvudet – döms för grovt vållande till annans död

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag