Expressens Alex Schulman efter Notre-Dame-branden: ”Äntligen.”

Foto: Flickr Daniel Jorddahl/Instagram
  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post

STOCKHOLM Under måndagen förstördes delar av den över 800 år gamla katedralen Notre-Dame i Paris i en våldsam brand. Många uttryckte sorg och bestörtning – bland annat Carl Bildt: ”Det känns som om det är slutet på allting. Europa gråter”. Expressenprofilen Alex Schulman hade en något annorlunda syn på att Notre-Dame stod i lågor. ”Äntligen.”, skrev han på sitt Instagram Stories tillsammans med en bild på en brinnande katedral.

Alex Schulman, krönikör i Expressen, tidigare känd från Aftonbladet med en ”inne och ute”-lista, är i blåsväder.

Efter branden gjorde Schulman en uppdatering om branden i Notre-Dame-katedralen i Paris på sin Instagram under Instagram Stories (som syns i 24 timmar). Schulman lade upp en bild på den medeltida franska katedralen och skrev ”Äntligen.”

Läs även: Yusuf Hussein slog ihjäl sin flickvän med träningsredskap

Reaktionerna på Schulmans Instagramuppdatering har inte låtit vänta på sig.

 

Journalisten och människorättskämpen Nuri Kino är en av de som är frågande till Alex Schulman.

 

En annan twittrare tycker att Alex Schulmans tweet är mycket märklig. ”Tappat det helt eller vad är det som händer”, undrar denne.

 

Tidigare har Alex Schulman i en Expressenkrönika uttryckt oro över att vår värdighet, anständigheten i hur vi beter oss mot varandra, håller på att förloras.

”Känslorna är inte rationella, jag får nästan panik av att se allt det här hända. Och jag vet inte vad jag ska ta mig till, för det är som att värdigheten faktiskt håller på att förlora i det slag som mänskligheten just nu utkämpar. En obehaglig tanke: Snart har vi betett oss så illa mot varandra under så lång tid att vi glömmer bort alternativet. Som ett recept som tappas bort och ingen kan längre göra brygden”, skrev Schulman.

Alex Schulman har tidigare bland annat uppmanat läsare av sin blogg 1000apor  – som fick finansiering av Aftonbladets ägare Schibsted – att hälla en öl på Niklas Strömstedt. Han har även lagt upp falska dikter av Marcus Birro.

Schulman har i omgångar gjort avbön för sitt mobbande. En av avbönerna, ett personligt blogginlägg, författades till stor del av SVT-bossen Jan Helin, då Aftonbladets chefredaktör. ”Jävligt kul”, enligt Schulman.

– Det var Jan Helin som skrev inlägget, vilket är jävligt kul. Men då var det fruktansvärt. Jag färgade det lite, men åttio procent av det som alla tror är min egen personliga avbön är skrivet av Aftonbladets chefredaktör (då nyhetschef, reds anm), säger Alex Schulman i en intervju med tidningen Vi.

Jan Helin förklarade för Medievärlden i ett mejl varför han hjälpte Schulman med ”avbönen”.

”Alex är en extremt begåvad skribent och skarp iakttagare av samtid och mänskliga relationer”, skriver Helin till Medievärlden och fortsätter:

”Han är en av få intressanta nutida stilister som kommer ur de nya medierna. Vid den här tiden var han blind för kraften i en plattform som Aftonbladet. Han slog inte längre uppåt. Jag kände ett ansvar att hjälpa honom ur ett hörn han målat in sig i på grund av en pensel jag försett honom med.”

Bli PLUS-medlem och lyssna på Nyheter Idag-podden!

I det här avsnittet gästar borgerliga opinionsbildaren Henrik Jönsson Chang och Johannes och ger sin syn på Agendas intervju med Ulf Kristersson, Kristdemokraternas eftervalsanalys och om det konservativa blocket egentligen existerar.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag