Expressens Karin Olsson rasar mot uppgifter som kan fälla Peter Wolodarski i rätten

Foto: CC Lesula / Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 1008

STOCKHOLM I en svavelosande kulturtext går Expressens Karin Olsson till attack mot Mattias Göransson och Johannes Wahlström. Bakgrunden är uppgifter som Göransson och Wahlström publicerar som kan bidra till att DN-redaktören Peter Wolodarski fälls för grovt förtal.

Det råder just nu panik hos Expressen. Systertidningen Dagens Nyheter och dess chefredaktör Peter Wolodarski står inför rätta där affärsmannen Johan Lundberg stämmer tidningen för grovt förtal. Bakgrunden är en artikel som DN-journalisten Mattias Carlsson varit med att författa, en artikel som mötte frågetecken och kritik redan när den publicerades.

Dagen efter de förberedande förhandlingarna, där Peter Wolodarski närvarade i rättssalen, publicerar Aftonbladet Kultur graverande uppgifter om hur DN-journalisten Carlsson arbetar. Med tre olika exempel visar de grävande journalisterna Göransson och Wahlström att DN-journalisten Carlsson i bästa fall ägnar sig åt en försåtlig arbetsmetod där han lurar läsarna och utsätter oskyldiga för ogrundade anklagelser.

Uppgifterna är så allvarliga att advokat Henrik Sundström, som även är engagerad i Moderaterna, bedömer att det kan påverka rättens beslut till Wolodarskis nackdel.

– Om det går att visa att DN-journalisten satt i system att vilseleda i artiklar borde det tala till Johan Lundbergs fördel i förtalsmålet, förklarade han tidigare för Nyheter Idag.

Panik på systertidningen Expressen

Det förefaller som att inte bara Sundström gör bedömningen att uppgifterna i Aftonbladet kan påverka förtalsmålet till Wolodarskis nackdel. Under fredagen publicerar Expressens kulturchef ett hårt angrepp mot både Aftonbladet och de bägge grävande författarna.

Emellertid utgör Olssons artikel i princip endast personangrepp mot Göransson, Wahlström och ytterst Aftonbladets Åsa Lindeborg. Detta menar Mattias Göransson är talande för att Olsson saknar argument.

– Den som inte har några sakargument brukar gå på person istället. Men det är sällan man har sett det så här genomskinligt och desperat.

DN smutskastade rysk journalist

En uppgift, som har starka paralleller till affärsmannen Johan Lundberg, är att Mattias Carlsson i en annan artikel ”granskade” en rysk journalist som var inbjuden på en svensk journalistkurs hos medieinstitutet Fojo.

Enligt Carlssons artikel kunde ryssen misstänkas för någon form av spionage, men när Göransson och Wahlström undersöker saken faller påståendena platt. Just denna omständigheten har upprört flera journalister i branschen, berättar Göransson.

– Jag har fått väldigt många kollegor som hört av sig, undersökande journalister som har varit upprörda för en kollegas skull. Historien handlar om en kämpande kollega som verkar i en tuff arbetsmiljö som vi inte är vana vid. Han har blivit smutskastad av DN och Mattias Carlsson.

Ni publicerar detta på Aftonbladet Kultur dagen efter att Wolodarski har förberedande förhandlingar där han stäms för grovt förtal, för en artikel som är författad av just Mattias Carlsson och som anklagar Johan Lundberg för att gå Rysslands ärenden. Är det en tillfällighet?

– Det är det naturligtvis inte. Den här historien med Vladimirov och de två andra exempel vi tar upp i texten, har jag och Johannes jobbat med sedan december. Det som aktualiserade ämnet var att samma reporter och samma arbetsmetoder nu ska granskas rättsligt. Jag har tagit del av Johan Lundbergs stämning och jag ser där att det är samma försåtliga arbetsmetod.

Tror du Karin Olssons text ska ses som ett försvar för att hjälpa kollegerna Wolodarski och Carlsson som sitter i samma hus?

– Jag vet inte. Men de har hittills varit helt tysta. Vi får väl se vad de hittar på själva. Jag har svårt att se Karin Olssons text som ett försvar över huvud taget eftersom det är så innehållslöst. Hon tar som sagt inte upp sakfrågan.

– Att argumentera genom personangrepp underkände Aristoteles för 2300 år sedan.

Huvudförhandlingen i förtalsmålet mot DN och Peter Wolodarski äger rum i Stockholms tingsrätt 3-4 juni. Affärsmannen yrkar bland annat på en miljon kronor i skadestånd för grovt förtal, alternativt förtal, med anledning av en artikel som DN-journalisten Mattias Carlsson står bakom.

Läs också: Granskningen som Karin Olsson INTE vill att du ska läsa

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag