Expressens publicerar nazistretorik – Vill likvidera ”mänskliga brunråttor”

Expressen publicerar nazistretorik som indirekt syftar på Hanif Bali. Foto: Faksimil expressen.se samt Wikimedia Commons
  • Torsdag 29 sep 2016 2016-09-29
E-post 2090

STOCKHOLM Hur ska debattörer som Hanif Bali tystas? Ska man bli av med ”mänskliga brunråttor” med hjälp av gift? Det funderar Expressens krönikör Cecilia Hagen på och kritikstormen lät inte vänta på sig. ”Vidrig människosyn”, skriven en upprörd Twittrare om Expressens publicering.

Allt sedan Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg bloggade om ”bruna råttor” och att Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali är taltratt åt dessa har kritikstormen varit massiv mot Ramberg och Advokatsamfundet. Men nu får Ramberg återigen uppbackning för sin syn på meningsmotståndare.

I en krönika, publicerad i tidningen Expressen, funderar Cecilia Hagen på hur man bäst utrotar vad hon kallar ”mänskliga råttor”.

”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?” funderar hon i krönikan.

Hanif Bali: ”De utredde det på 30-talet, svaret är gas”

Expressens krönika får Hanif Bali att reagera starkt. På Twitter skriver han till tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson med anledning av Hagens krönika.

”I Expressen spekuleras om det bästa sättet att utrota mig är ’med gift’? De utredde det på 30-talet, svaret är gas”, skriver Bali med en referens till hur nazisterna hanterade dåtidens ”råttor” som alltså främst var judarna.

Men även fler människor på Twitter reagerar starkt mot Expressens publicering. En användare funderar vad det är för människor som använder retorik om ”mänskliga råttor”.

”Vidrig människosyn”, konstaterar Twitteranvändaren ”Joakim”.

Retorik med paralleller till nazismen

Varken Expressens eller Anne Rambergs retorik är på något sätt ny, redan i 30-talets Tyskland beskrevs grupper av människor som skadedjur och råttor. I skriften ”Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige”, utgiven av Forum för levande historia, beskrivs hur även nazisterna beskrev människor som just råttor.

”De tyska nazisterna, till exempel, framställde judarna som smutsiga, lata, utsugande, kriminella och jämförde dem (i avhumaniserande syfte) med råttor, ohyra, virus och bakterier”, står att läsa.

Parallellerna mellan Expressens och Rambergs retorik jämfört med nazismens Tyskland är fler. Såväl Cecilia Hagen som Anne Ramberg beskriver problemet med ”råttor” som stort och ökande, samt att det i första hand är en stor och mäktig kraft som måste åtgärdas för samhällets bästa. Hagen konstaterar att det ”kryllar” av råttor överallt och även Ramberg ger uttryck för en liknande världsbild.

”När det gäller uttrycket ’bruna råttor’ är detta en högst relevant metafor för den tilltagande rasismen och främlingsfientligheten i samhället. Det var det som var min poäng”, skriver Ramberg bland mycket annat.

Och en liknande uppfattning fanns hos nazisterna på 30-talet om dåtidens ”råttor”, enligt Forum för levande historia.

”Men dessa bilder spelar trots allt en sekundär roll i den antisemitiska föreställningsvärlden. Betydligt mer central är den delvis motsatta bilden: föreställningen om judarna som oerhört starka, mäktiga, intelligenta – och just därför så farliga”, står att läsa i samma skrift om de antisemitiska attityderna i Sverige.

Nyheter Idag söker Thomas Mattsson, ansvarig utgivare för Expressen.

Har Expressen gått för långt?
3106 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag