Facebook censurerar ”inte rasist men”

Sajten interasistmen är känd för att granska bland annat SD. Foto: Faksimil www.interasistmen.se
  • Lördag 21 jun 2014 2014-06-21
E-post

FACEBOOK Den SD-kritiska bloggen ”inte rasist men” publicerade nyligen en uppmaning om att inte rösta på Sverigedemokraterna. Men det bryter mot gemenskapsreglerna och Facebook har nu tagit bort inlägget. – Hujedamig, vilka tramsbyxor de är, skriver inte rasist men.

Bloggen ”inte rasist men”, förkortat IRM, publicerade en bild med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Över Åkessons ansikte fanns en text med lydelsen ”Rösta inte på rasisterna 2014 – det vore asdumt”. Nedanför bilden fanns även uppmaningen ”Gör som oss, rösta på allt utom rasister, nazister och fascister! Dela vidare och gör ditt lilla för ett rassefritt EU!”.

Inlägget ansågs kontroversiellt av Facebook och idag publicerade IRM en skärmdump av ett meddelande från Facebook.

– Vi har tagit bort inlägget nedan eftersom det inte följer Facebooks gemenskapsregler, meddelade Facebook med hänvisning till det aktuella inlägget.

Väcker starka reaktioner

Inlägget på ”inte rasist men” är skriven av Oscar Schau som tidigare gjort sig känd för att skoja om saker. Bloggen ”det fina hatet” skriver att Schau en gång skojat om Adolf Hitler och låtit sig fotograferas med utsträckt högerarm, såkallad ”Hitlerhälsning”.

– Under gårdagen visade det sig att rasister, fascister och nazister är så pass superledsna i ögat över att inte få ingå i IRMs glada gemenskap att de faktiskt anmält IRM till Facebook, skriver Schau på IRM.

Schau är mycket kritisk till att Facebook plockar bort deras uppmaning att inte rösta på Sverigedemokraterna. I sitt inlägg hänvisar han till att Facebook inledningsvis inte ville ta bort en annan grupp med namnet ”Vi som inte vill festa med invandrare”, trots att den gruppen uppmanade till våld, enligt Schau.

– Naturligtvis är detta så dumt att vi alla satte de nyplockade midsommarpotatisarna i halsen. IRM är ju för bövelen en antirasistisk sida, en som jobbar för alla människors lika värde, och då borde en rimligtvis få exkludera dem som tycker tvärt om. Hujedamig, vilka tramsbyxor de är, avslutar Scahu på bloggen inte rasist men.

Nyheter Idag har utan framgång sökt Facebook för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag