Facebook stängde konto för imam som anklagats för islamofobi – går extrema muslimer tillmötes

Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
  • Onsdag 12 jul 2017 2017-07-12
E-post 1125

AUSTRALIEN Facebook har beslutat stänga av den Australien­baserade imamen Mohammad Tawhidi sedan denne anklagats för att sprida islamofobiskt hat. Anledningen är att han bland annat uppmanat myndigheterna att utvisa radikala muslimska ledare och att säga nej till halalslakt.

En imam som är islamofob. Är det möjligt?

Det verkar i alla fall vara den bedömning Facebook gjort av Mohammad Tawhidi, en iranskfödd imam med irakiska rötter som numera är bosatt och verksam i Australien.

Tawhidi är den kanske mest kända imamen i landet, har tiotusentals följare på Twitter och syns och hörs ofta i media. Anledningen är inte minst att han gjort ett flertal kontroversiella uttalanden om sin egen religion.

Bland annat vill den 35-årige imamen att radikala muslimska ledare utvisas från Australien, att muslimska skolor stoppas, att heltäckande slöjor förbjuds, att halalslakt kriminaliseras och att byggandet av moskéer begränsas. Han vill till och med stoppa muslimsk invandring till landet.

– Det här är Australien, det är såhär det är här. Om du gillar landet så är det bra. Men om du inte gillar det så kan vi ge dig en känguru så kan du hoppa tillbaka till det land du kommer ifrån, sade han i ett tal nyligen.

Det och liknande uttalanden av samma karaktär retar upp mer radikala anhängare av islam. Tawhidi anklagas av andra muslimer för att vara en takfiri, det vill säga en muslim som anklagar andra muslimer för att vara avfälliga.

I sociala medier har radikala muslimer därför dragit igång en massanmälnings­kampanj mot Mohammad Tawhidi – och lyckats. Facebook stängde under gårdagen av den 35-årige imamens konto med motiveringen att han ägnar sig åt att sprida hat.

I sociala medier är det nu många extrema muslimer som jublar över segern mot den frispråkiga imamen. En muslimsk kvinna i Sydney anklagar imam Tawhidi och hans anhängare för att vara ”smuts”.

Mohammad Tawhidi säger själv att han vill vara med och reformera islam och att Facebook genom sitt agerande sätter käppar i hjulet för det.

”Att tysta mig innebär att man hjälper de radikala. De firar. Skam!” twittrar han.

Facebook har den senaste tiden trappat upp kampen mot sidor och grupper på det sociala mediet som kan anses vara politiskt kontroversiellt eller känsligt.

Sagt av imam Mohammad Tawhidi

–  Min pappa tog beslutet, och han var själv imam och är det fortfarande. Han tog beslutet att komma till Australien eftersom det är ett icke-muslimskt land.

–  Om vi hade vetat att vi 30 år senare skulle se massa burkor springa omkring, att moskéer byggs i varje gathörn, och att folk skulle förorda sharialagar i strid mot demokratin i det här landet, då hade vi aldrig flyttat hit.

– Jag tror att hela religionen behöver en översyn. Jag tror att det finns vissa böcker som behöver förbjudas i det här landet. Det finns böcker som anses vara den viktigaste näst efter koranen. Alla vanliga muslimer tror på den här boken. Bukharin, en väldigt känd bok. Den finns i åtminstone en majoritet av alla muslimska hem. Minst. Den finns överallt. Den står på bokhyllan bredvid koranen. Varje terrorhandling lärs ut i den boken, trots det finns den boken tillgänglig överallt, den säljs och ges ut i Australien.

– Jag förstår inte hur muslimer kan tro, radikala muslimer är huvudproblemet här, hur de kan tro att om du spränger dig själv, så får du äta lunch med profeten Muhammad i himlen. Jag visste inte att min profet har en restaurang där uppe? Jag visste faktiskt inte det. Och så finns andra tilltalande påståenden som säger att man får 72 oskulder. Vad är det för oskuld som kräver att jag spränger mig själv för henne?

– Jag är också emot byggandet av moskéer. Det är ett stort problem. Att förändra det här landet är något jag är emot. Man kan ha en moské i Adelaide, den äldsta moskén, sedan kan man ha centrum. Man kan ha utbildningscentrum. Man kan hyra universitetssalar, kommunala lokaler. Det finns inget behov av att bygga moskéer som senare kommer ledas av radikala muslimska ledare.

– Jag vet att det finns politiker som nyligen sagt att de är väldigt starkt emot islam. De vill säga till folk att islam är en väldigt farlig religion. Varför säger de det? Jag tänker inte säga emot de här politikerna för jag vet exakt vilken skit som finns i min religion. Jag vet precis vad som pågår, därför tänker jag inte säga emot dem. Jag är emot att generalisera för det finns bra muslimer, men huvudbudskapet håller jag med om.

– Det här kommer skapa problem för mig, jag har aldrig sagt det tidigare, men Palestina är judarnas land. Jag menar, kom igen, vem känner inte till det? Jesus kom till Jerusalem. Han kom till israelerna som var där. Det är judiskt land.

– Det är hög tid för kvinnliga politiker att sluta ta på sig slöja när de besöker muslimska länder. Jag vet att man ska respektera andra människor, men om man är utrikesminister, då är man utrikesminister med uniform och bricka. Om de inte respekterar dig som kvinna, att komma och ha de kläder på dig som du vill ha på dig, då är det ett land vars ambassad vi inte vill ha. Vi vill inte ha något att göra med länder som inte respekterar våra utrikesministrar, oavsett vilket land det är.

– Det här är Australien, det är såhär det är här. Om du gillar landet så är det bra. Men om du inte gillar det så kan vi ge dig en känguru så kan du hoppa tillbaka till det land du kommer ifrån.

– Stormuftin, som väljs som vår representant för 20 års tid, har ännu inte gått ut och sagt på engelska att: "Jag fördömer terrorism". Det är visserligen sant att han stöder fördömanden av IS, men problemet är att Australien behöver ta ställning mot IS. Det muslimska samfundet här behöver ta ställning mot IS, inte någon i USA och att vi ger dem tummen upp och säger: "Bra gjort!" Nej, vi måste ta ställning mot IS, för det är vi värda. Vi förtjänar ett muslimskt samfund som tar ställning mot terrorism, därför det finns en tunn skiljelinje mellan att vara en hycklare och att inte vara det. Om du inte hycklar, tala ut!

– Hur reformerar man en ideologi? För det första, regeringen måste inse att de böcker som lärs ut i muslimska skolor och som finns på hyllorna i moskéer behöver tas därifrån, öppnas, visas för förläggaren och sedan skickas tillbaka dit de kom ifrån. Så enkelt är det. Vi behöver inte bränna upp något, vi behöver inte motsättningar. Bara samla ihop böckerna och säg tack men nej tack. Det är det första som behöver göras. För det andra behöver säkerhetstjänsten övervaka vad varje religiös ledare gör. Predikningarna, om de är på arabiska, vad säger de? Exemplen de använder, har de privata undervisningar? Pengarna på deras bankkonton. Har de flera fruar? Det är väldigt viktigt, många människor inser inte att muslimer i det här landet har mer än en fru.

– Vi måste enas kring en sak: Antingen följer vi det här landets lagar eller så gör vi det inte. Om vi gör det så är det en fru som gäller. Om vi inte gör det, så åk tillbaka till landet du kom ifrån och ha hur många fruar du vill.

– I Australien där det råder yttrandefrihet och demokrati är det många muslimer som inte alls tycker det känns tryggt att tala ut om extremism i sitt eget land. Och när jag säger att de är rädda så menar jag inte att de är rädda att bli utfrysta, de är rädda för döden. Jag har själv varit nära att drabbas och gud har räddat mig flera gånger.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag