Facebook tog bort inlägg om Aron Flams bok: ”Det är svastikan som är problemet”

Foto: Frankie Fouganthin (CC BY SA 2.0)
  • Onsdag 8 jul 2020 2020-07-08
E-post

SVERIGE Facebook och Instagram har plockat bort inlägg av komikern Aron Flam om hans bok ”Det här är en svensk tiger”. När Nyheter Idag ber Facebook om en förklaring får vi svaret att problemet är en svastika som syns på bokens omslag. ”Det behöver i inlägget finnas tydligt beskrivet att bilden relaterar till kritik av nazism”, meddelar Facebook.

Nyheter Idag har tidigare skrivit om turerna kring Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger”, som handlar om Sveriges undfallande hållning mot Tyskland i andra världskriget. På omslaget till boken har han använt en omarbetad version av verket ”En svensk tiger”, vilket har lett till att han utreds för upphovsrättsbrott.

Läs mer: Aron Flam: ”Åklagaren vill ha möjlighet att spåra upp och förstöra redan sålda böcker”

För några dagar sedan publicerade Flam skärmdumpar på Twitter som visade att Facebook och Instagram (som ägs av Facebook) hade tagit bort inlägg om boken. Flam hade brutit mot de så kallade communityreglerna och i Facebooks fall förbjöds han att publicera något under 24 timmar.

Nyheter Idag har kontaktat Facebook och frågat varför Aron Flam inte får publicera inlägget om sin bok. Lukasz Lindell, corporate communications manager på Facebook, svarar att det faller under regeln om ”farliga individer och organisationer”.

När Nyheter Idag frågar om det är svastikan, hakkorset, på Aron Flams tecknade tigers armbindel på bokomslaget som är problemet, svarar Lukasz Lindell jakande.

”Ja det stämmer att det är svastikan som är problemet här. Det behöver i inlägget finnas tydligt beskrivet att bilden relaterar till kritik av nazism, såsom beskrivet i reglerna. I sådana fall den tillhörande texten gör det tydligt att detta gäller kritik eller en neutral diskussion så ska det, så länge alla andra regler efterföljs, vara tillåtet att publicera bilden.”

– Jag köper inte Facebooks förklaring helt och hållet. Därför att jag plockas bort men massa andra delar bilden och plockas inte bort. Och söker jag på Facebook och Instagram efter naziinnehåll så hittar jag det, säger Aron Flam.

Han påpekar också att ett av inläggen som tagits bort från Instagram bara visar baksidan av boken, där det inte finns någon svastika.

Efter att ha varit avstängd under ett antal timmar är Aron Flam nu tillbaka på Facebook.

– Jajamen, och kommer börja lägga upp bilder på boken igen. Det är ju bara att jag censurerar svastikan, eller hur? Så får vi se om de plockas ner eller inte.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag