Facebookinlägget Aron Flam blev avstängd för: ”Vänstermänniskor som inte klarar av att debattera”

Foto: Frankie Fouganthin/Creative Commons /skärmdump Twitter
  • Måndag 26 mar 2018 2018-03-26
E-post 430

STOCKHOLM Han driver en av Sveriges mest populära samhällspoddar. Nu är Aron Flam den senaste i raden att bli avstängd på Facebook. Efter en kommentar i en diskussion om nätmobbning och lynchbeteende blev Flam anmäld och avstängd i 24 timmar. – Det visar bara att de här människorna inte klarar av att debattera, säger Aron Flam.

Det var när Aron Flam hamnade i diskussion med en debattör på Facebook förra veckan som det spårade ur och han blev avstängd.

Kvinnan har tidigare skrivit under en debattartikel som förordar att Facebook ska anställa folk som aktivt spanar efter inlägg som ska tas bort och att Facebook i mycket högre utsträckning tar bort inlägg och stänger av användare. I den aktuella debattartikeln så pekas även vissa särskilt listiga Facebookanvändare ut. De är inte ”öppet rasistiska”, utan skriver enligt kvinnan och de andra artikelförfattarna medvetet inlägg på Facebook om kontroversiella ämnen som skapar ”hatiska” kommentarer.

När Nyheter Idag pratar med Aron Flam är 24-timmarsavstängningen på Facebook över.

– Den gick inte att överklaga. Jag blev avstängd för en kommentar jag skrev om nätmobbning. Det klarade inte de som jag debatterade av att bemöta utan måste tydligen anmäla mig, försöka få mig avstängd, säger Aron Flam.

Flera andra kända debattörer, bland annat företagaren Paolo Roberto, riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) och nationalekonomen Tino Sanandaji, har tidigare råkat ut för 24-timmarsavstängningar under de senaste månaderna.

Aron Flam ser en tendens till att det inom vissa vänstergrupperingar blir allt mer att vanligt att anmäla meningsmotståndare, att tysta dem och få bort dem från olika plattformar.

Vad är lösningen?

– Lösningen är att Facebook inte stänger av för sånt som verkligen inte är hat.

Nu flaggar regeringen för att det kan bli aktuellt med lagstiftning om inte Facebook och Google tar bort ”hat” och gör det enklare att anmäla och få bort saker. Vad säger du om det?

– Det är en mycket dålig idé.

Aron Flams podcast Dekonstruktiv Kritik är en av Sveriges mest populära samhällspoddar. Han driver trafik till podcasten via sociala medier, bland annat Facebook. Det finns andra sociala medie-plattformar, ibland nämns ryska Vkontakte, vk.com som ett alternativ. Nätverket har flera hundra miljoner användare och växer. Men för Aron Flam är det otänkbart.

– Om man tror att en plattform som kontrolleras av icke-demokratiska krafter är ett alternativ så är man ute och seglar, säger Aron Flam.

Vk.com följer den ryska SORM-lagen. Vilket innebär att man har installerat hårdvara från den ryska säkerhetstjänsten FSB som registrerar all metadata hos användare på vk.com. Även flera andra ryska myndigheter har tillgång till denna data.

– Det finns andra alternativ. Varför inte gab.ai till exempel, säger Aron Flam.

Gab.ai är en plattform som av kritiker anklagats för att vara ett tillhåll för ”alt right”. Själv uppger grundaren Andrew Torba att det är en plattform för yttrandefrihet och individuell frihet.

Du hittar Aron Flams podd Dekonstruktiv Kritik här, eller på de vanliga större poddspelarna, till exempel Apples Podcast, Pocket Casts och Stitcher.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag