Fackbossens löfte till S: ”Minst hälften av våra medlemmar ska rösta på Socialdemokraterna”

Foto: Fredrik Sandin Carlsson/Wikipedia
  • Onsdag 30 maj 2018 2018-05-30
E-post 1112

In en intervju med Expressens Niklas Svensson så säger Kommunals ordförande Tobias Baudin att man lovar att minst hälften av Kommunals medlemmar – 250 000 – ska rösta på Socialdemokraterna i höstens val.

Socialdemokraterna har under våren tappat i opinionmätningarna. På sidan pollofpolls.se, som väger samman olika opinionsinstituts senaste mätningar, hamnar S på 24.8 procent, tätt följt av M på 22.3 och SD på 20.3. I valet 2014 fick S 31 procent av rösterna.

Läs mer: S-mardröm om valhaveri: ”Sexbrott på sommarens festivaler kan knäcka oss”

Interna slitningar har rapporterats om efter att S lade fram sin migrationspolitiska plattform där man ville skärpa reglerna. Något som fick partiets sidoorganisationer, bland annat Tro och Solidaritet och SSU att gå i taket och protestera. Flera medier har rapporterat om krisstämning inom partiet. Aftonbladet har intervjuat flera partikällor som berättade om en oro för att det kan bli en total kollaps i höstens val.

Men räddningen kan komma från fackligt håll. Åtminstone om Kommunals ordförande Tobias Baudin får som han vill. Han går nu ut och lovar att Kommunal, som är LO-kollektivets största fackförbund, ska få minst hälften av sina medlemmar – 250 000 – att rösta på Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

– Det är så klart ett tufft mål, men vi tror att det är realistiskt. Och det kommer att behövas om Socialdemokraterna ska kunna ha möjlighet att bilda nästa regering, säger Tobias Baudin till Expressen.

Baudin förklarar att Kommunals medlemmar är fria att rösta på vilket parti de vill men att Kommunal ska satsa på att träffa och förklara för medlemmarna skälen till att de ska rösta på Socialdemokraterna.

Skälet till raset i opinionsmätningarna beror enligt Tobias Baudin på att debatten kommit att handla om invandring och integration i stället för välfärdspolitiken som Socialdemokraterna är ”ohotat bäst på”. Men just invandring och integration är ingen vinnarfråga och därför ska Kommunal nu försöka få det politiska samtalet bort därifrån, enligt Baudin.

– S har en politik på den frågan, men… S är ju bäst på världspolitiken och jobbfrågorna. Därför gör vi vad vi kan för att få det att handla om välfärdsfrågorna, säger Baudin till Expressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag