Facket om regeringens inskränkning av strejkrätten: ”Öppnar upp för att sälja kollektivavtal”

Peter Annerback t.v Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson t.h Foto: Flickr & Faksimil Youtube
  • Söndag 16 jul 2017 2017-07-16
E-post 387

GÖTEBORG Socialdemokratiska regeringen har använt konflikten i Göteborgs hamn som en förevändning för att genomföra en översyn av svenska strejkrätten i syfte att göra svenska arbetare mindre stridbara. – Vi välkomnar naturligtvis den översynen som regeringen gör kring detta, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef vid APM-Terminals i Göteborg, till Nyheter Idag.

Enligt Peter Annerback, ordförande för svenska hamnarbetarförbundets avdelning fyra i Göteborg, har svensk mainstream-media förvridit fokus i konflikten.

– Sen är ju frågan komplex egentligen. För nu handlar den om lagändring på strejkrätten för det är egentligen inte det det handlar om, säger Peter Annerback till Nyheter Idag.

Socialdemokratiska regeringen har valt sida i konflikten mellan de svenska hamnarbetarna och det multinationella storföretaget APM-Terminals. Partiet har använt konflikten som förevändning för att genomföra en översyn av strejkrätten där syftet är att göra svenska arbetare mindre stridbara genom att tvinga arbetare att i ännu högre grad förhålla sig till kollektivavtal som tecknats av fack man inte själv tillhör.

Peter Annerback är starkt kritisk till socialdemokraternas förslag.

– Det är så att om man inte hade kunnat strejka på en arbetsplats där någon hade skrivit ett kollektivavtal så öppnar man upp för att man börjar sälja kollektivavtal. Har du en firma med tjugo pers så köper du ett kollektivavtal med mig och då har du ett, fastän det bara är jag som är med i kollektivavtalet och då är ju alla andra rökta på arbetsplatsen.

– Det öppnar upp för gula fackföreningar. Man hade det i Italien, man hade det i Spanien, något liknande, men det var ju på Mussolinis, Francos och Hitlers tid liksom.

Alliansens företrädare är eniga med socialdemokraterna om att man från politikernas sida behöver gå in och hjälpa arbetsgivarna att stärka sitt grepp om svensk arbetsmarknad.

Även det multinationella storföretaget APM-Terminals välkomnar socialdemokraternas ingrepp i svenska strejkrätten.

Vad tycker ni om svenska regeringen i Sverige, tycker ni man borde gå hårdare åt fackföreningar som svenska hamnarbetarförbundet?

– Vi välkomnar naturligtvis den översynen som regeringen gör kring detta, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef vid APM-Terminals i Göteborg, till Nyheter Idag.

Ni tycker socialdemokraterna gör helt rätt med andra ord?

– Jag är ledsen men jag tror att jag måste avsluta nu, om du har fler frågor får du jättegärna höra av dig igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag