Fackförbund kräver en mer jämställd jul

Bild: Taisiia Shestopal/Unsplash
  • Tisdag 12 dec 2023 2023-12-12
E-post 0

Den svenska julen är ojämställd, då kvinnor i högra grad än män tar ansvar för julfirandet. Det hävdar fackförbundet TCO, som hänvisar till en undersökning som Novus gjort på uppdrag av fackförbundet.

Enligt undersökningen ska 8 av 10 mammor med barn under 11 år uppleva att de är julens huvudsakliga projektledare, med ansvar för att planera familjens inköp, mat, städning och andra julaktiviteter.

– Kvinnor ska inte behöva vara helt utslitna när julafton väl kommer. Det måste bli mer jämställt i vem som tar ansvar för livspusslet – i juletid och under resten av året, säger TCO:s ordförande Therese Svanström i ett uttalande.

56 procent av samtliga kvinnor i undersökningen svarar att de själva är julens huvudsakliga projektledare i sin familj, och bland männen i undersökningen svarar endast 18 procent att de projektleder julen i sin familj.

– Julen varar än till påska när det gäller kvinnors ansvar för livspusslet. Det krävs ett arbete med både normer och reformer för att öka jämställdheten i hemmet och på arbetsplatserna. Annars kommer vi fortsätta se hur kvinnor tar ett större ansvar i hemmet, men straffas för det ekonomiskt, säger Therese Svanström.

För att komma till rätta med den enligt dem inte tillräckligt jämställda svenska julen föreslår TCO en tredelad föräldraförsäkring, där föräldrarna ska kunna fördela en tredjedel av föräldradagarna mellan sig fritt, samt att tio föräldratidsdagar införs till föräldraförsäkringen ”för att lättare lösa livspusslet under barnens uppväxt”.

Läs även: Stockholm får ”jämställda cykelbanor”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag