Fackförbund rasar mot Staffanstorps bidragsstopp för IS-terrorister

Christian Sonesson och hans förslag. Foto: Privat
  • Lördag 23 mar 2019 2019-03-23
E-post 382

”Hur kommer arbetsgivaren ställa sig till socialsekreterare som trotsar kommunens beslut?” frågar Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR. Nu möter Staffanstorps kommun fackliga protester efter beslut att vägra ge återvändande IS-terrorister försörjningsstöd.

Frågan om att bevilja återvändande IS-terrorister försörjningsstöd och annan samhällsservice klyver Sverige efter att Staffanstorps kommunstyrelse satt ner foten och bestämt att inte betala ut några bidrag till misstänkta terrorister.

Beslutet har inte helt oväntat mött protester från socialdemokratiskt och liberalt håll. Emellertid till ingen nytta då kommunen styrs av en koalition mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Akademikerförbundet: ”Det är oacceptabelt”

I ett pressmeddelande från Akademikerförbundet SSR riktar förbundsjuristen Mikael Smeds kritik mot kommunen. Förbundet meddelar att de begärt förhandlingar med Staffanstorps kommun för att framföra sitt missnöje.

– Våra medlemmar uttrycker stor oro över Staffanstorps beslut. Det är oacceptabelt att kommunen försätter enskilda tjänstemän i denna rävsax, säger Smeds.

Exempel på problem som Akademikerförbundet ser framför sig handlar bland annat hur en enskild tjänsteman ska bedöma vem som kan misstänkas haft samröre med en terrororganisation. Likadant ser det problem med att reglerna lokalt i Staffanstorp förmodligen krockar med de nationella regler som gäller för försörjningsbidrag och andra kommunala skyldigheter till svenska medborgare.

”Är väl någon fackpamp som vill göra politisk karriär”

Kommunalrådet i Staffanstorp Christian Sonesson (M) har talat med SVT Nyheter där han slår ifrån sig kritiken. Det var Sonesson som drev igenom linjen att vägra återvändande IS-terrorister bidrag.

– Det här är trams och en partsinlaga. Det är väl nån fackpamp som vill göra politisk karriär på vänstersidan. Skrivelsen är konfrontativ och innehåller flera sakfel. Jag undrar om de ens läst vårt beslut, säger Sonesson.

Det är emellertid inte bara moderaten Christian Sonesson som avfärdar Akademikerförbundets utspel. I en tweet skriver riksdagsledamoten Magnus Persson (SD) att ”man på vänstersidan använder facket för att driva sin politik”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag