Fadäsen för M: Plockade ner konkurrerande partis affischer

Foto: Medborgerlig Samling/Stockholms stad/Polisen
  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 1315

STOCKHOLM Moderaterna stod för ett något pinsamt misstag på söndagen. De plockade ner det lilla partiet Medborgerlig samlings, MED:s, valaffischer inför EU-valet på Sergels torg och satte upp sina egna i tro att MED:s affischer hade satts upp för tidigt. – Nog hade det varit snyggt om M hade kunnat tänka sig att flytta på ett par av sina affischer, så att vi hade kunnat få sätta upp våra tre stycken affischer vid Sergels torg igen, säger Josefin Utas, MED.

Josefin Utas, talesperson i demokratifrågor för Medborgerlig samling berättar för Nyheter Idag att partiet upptäckte att deras affischer var nedplockade och bortställda på Sergels torg under måndagen.

– Vi hade fått tillstånd från den femte maj så vi gick dit vid midnatt och satte upp våra affischer. De etablerade partierna söker ett gemensamt tillstånd medan vi måste söka ett eget tillstånd för att sätta upp valaffischer. Vi går på vad som står på vårt tillstånd, säger Utas.

På MED:s tillstånd står att affischeringstillståndet gäller från den femte maj till den 31 maj. Inget specifikt klockslag på dygnet är angivet.

– Vi har inte så mycket pengar och affischer så vi får försöka ta hand väl hand om dem, säger Utas.

Vad tänkte du när du hörde att era affischer var nedplockade?

– Jag blir förbannad. Det ska vara rättvisa. Att riva ner affischer är brottsligt men svårt att bevisa. Nu sitter det moderata affischer där men vi vet inte om det är de som plockat ner dem. Våra har inte fått sitta upp ett dygn. Det som gör mig förbannad är jag betalar två gånger. Dels en gång för våra egna affischer. Och dels en gång via skatten till partistödet som vi är emot.

– Det är alltid vi mindre partier som drabbas när det handlar om pengar och det kan jag acceptera. Men när vi blir utsatt för sabotage då går det över en gräns, säger Utas.

Mattias Thorsson, kampanj- och kommunikationschef bekräftar att det är Moderaterna som tagit ner Medborgerlig Samlings, MED:s, affischer när Nyheter Idag ringer upp. Han förklarar att Moderaterna kom till Sergels torg strax innan tio på söndagsmorgonen och tog ner MED:s affischer. Klockan tio sattes de egna EU-valaffischerna upp.

Enligt Mattias Thorsson gäller tillståndet att sätta upp affischer från klockan tio den femte maj.

– Det låter lite som en Medborgerlig Samling-grej att gå utanför bestämmelserna om när tillståndet för att sätta upp affischerna börjar, säger Thorsson.

Medborgerlig Samling säger att de har tillstånd som gäller från den femte maj, från midnatt.

– Det har de absolut inte fått tillstånd till. Det låter helt bisarrt, säger Thorsson.

Kommer ni att plocka ner era affischer och sätta upp Medborgerlig Samlings om det visar sig att de har tillstånd?

– Det får vi ta en diskussion med dem om i såfall. Men det låter väldigt märkligt.

Mattias Thorsson hänvisar också till att frågan är något som kan få avgöras av valnämnden.

– Alla har samma möjligheter att sätta upp affischer och det har varit lite av en rolig tävling mellan partierna att sätta upp affischerna. Så det låter väldigt märkligt att Medborgerlig Samling skulle fått tillstånd att sätta upp affischer innan alla andra, säger Thorsson.

På Twitter hävdar företrädare för M och L att MED brutit mot tillståndet.

Här är MED:s tillstånd.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag