Fallet Kevin: Leif GW Persson antyder att politisk korrekthet låg bakom oskyldigt utpekande

Leif GW Persson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post 4524

SVERIGE Det kan vara politisk korrekthet som ligger till grund för att två oskyldiga pojkar pekades ut som Kevins mördare. Den troliga gärningsmannen, en 13-årig pojke med invandrarbakgrund, avskrevs från misstankar – trots att det inte fanns grund för det beslutet. Det antyder Leif GW Persson i en krönika i Expressen.

Politisk korrekthet kan vara svaret på vad som gick snett i mordutredningen i fallet Kevin, en pojke som blev bragd om livet i samband med sexuellt tvång. I en kolumn i Expressen berättar Leif GW Persson att poliskommissarie Rolf Sandberg avskrev misstankar mot en 13-årig pojke, trots att det, enligt Persson, finns ”omständigheter som starkt talar mot honom i en profilmässig mening”. Vidare kan 13-åringen även bindas till platsen, berättar GW Persson.

Och som om inte det vore nog, nio månader senare grips han på bar gärning för en våldtäkt på en treårig pojke inom hundra meter från samma plats där Kevins döda kropp hittades. I krönikan pekar GW Persson på just dessa omständigheter samt att 13-åringens alibi ”saknade grund”.

Ville undvika att utredningen ”skulle kunna användas som ett flyktingfientligt argument”

I en blå ruta i tidningen Expressen listar GW Persson ett antal ”spaningstips”. I ett av dessa tips återger Persson vad poliskommissarie Rolf Sandberg själv säger i en utvärdering. Där framgår att Sandberg till varje pris ville undvika att utredningen skulle kunna användas som ett flyktingfientligt argument.

”I den reservationslöst berömmande utvärdering av sina egna insatser som kommissarie Sandberg låter genomföra efter Kevinutredningen säger han bland annat att han till varje pris ville undvika att utredningen om mordet på Kevin skulle kunna användas som ett flyktingfientligt argument i den politiska debatt som då fördes inför valet 1998. Med tanke på sammanhanget och de slutsatser som han själv kommer fram till i Kevinutredningen är den här diskussionen obegriplig och jag värjer mig givetvis mot att detta politiska övervägande skulle ha varit grunden för att skriva av misstankarna mot den 13-åring som jag beskrivit ovan”, skriver GW Persson.

”Därför enklast att ställa en rak fråga till Rolf Sandberg. Varför tog du det här beslutet?”, fortsätter Persson.

På Twitter har GW Perssons krönika kommit att bli en snackis där debattörer uppmärksammar vad som antyds.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag