Falska svenska adresser säljs på ryskspråkig sajt

Bostadshus i Alby, Botkyrka. Genrebild. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons
  • Måndag 23 Dec 2019 2019-12-23
E-post 953

Svenska postadresser säljs i stor skala till utlänningar som försöker etablera sig i Sverige, bland annat genom en ryskspråkig sajt. Handeln med falska adresser behöver inte vara olaglig i sig, säger Skatteverket, som emellertid påpekar att den som tar betalt för en falsk adress ska betala skatt för sin inkomst.

Svenska postadresser, falska identiteter och sovplatser i svenska lägenheter säljs på ryskspråkiga sajter för utlänningar som vill ta sig in i Sverige, avslöjar SVT. 

Priset för en falsk adress i Botkyrka är 500 kronor i månaden enligt en förmedlare SVT talat med. De som registreras på adressen får genom förmedlaren tillgång till post från svenska myndigheter.

Läs även: Uppgifter: Ytterligare en utländsk politiker lurar svenska staten på pengar – skriven i Sverige

SVT har tidigare avslöjat att över 100 utländska medborgare är registrerade på en enda lägenhet söder om Stockholm. Enligt uppgifter till SVT har lägenhetsinnehavaren sålt falska adresser i flera år.

Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, säger till SVT att handeln med falska adresser inte nödvändigtvis är olaglig i sig. Däremot ska inkomster beskattas.

– Om det är en näringsverksamhet ska de ju beskattas för det, har man gjort det systematiskt kan det vara olika former av ekonomisk brottslighet, säger Wijk till SVT.

Polisen har nyligen gjort tillslag mot en sådan lägenhet söder om Stockholm. Personen bakom misstänks för skattebrott.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag