Falskt påstående om att ”Stina 85” misshandlats av invandrare spreds på Facebook

Foto: Faksimil
  • Lördag 4 Nov 2017 2017-11-04
E-post 372

SVERIGE Ett påstående om att en pensionär misshandlats i Jordbro utanför Stockholm spreds under veckan på Facebook. Men påståendet är falskt och den bild som användes för att illustrera påståendet föreställer en kvinna som avled för tre år sedan, skriver Aftonbladet.

”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.”

Så löd ett Facebookinlägg som publicerades i torsdags. I inlägget, som saknade källhänvisning, fanns även en bild på en äldre dam som av bilden att döma ser rejält blåslagen ut.

Inlägget spreds, bland annat, i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” som har över 180 000 medlemmar. Gruppen hette tidigare ”Stå upp för Peter Springare”, men bytte namn sedan den rikskände Örebropolisen tagit avstånd från den.

Flera av medlemmarna i gruppen ifrågasatte sanningshalten i inlägget, medan andra valde att lita på att bilden föreställer en äldre kvinna som misshandlas av asylinvandrare.

Men bilden föreställer inte en 85-årig Stina som blivit misshandlad. Istället heter, eller hette, kvinnan på bilden Karin Forslund. Hon var 95 år när bilden togs sedan hon ramlat och slagit sig flera gånger på ett vård- och omsorgsboende i Söderhamn 2014. Söderhamns-Kuriren skrev en artikel om den åldriga kvinnan och bilden på henne kommer från den artikeln. Karin avled senare samma år av en stroke.

Karin Forslunds anhöriga reagerar kraftfullt på att bilden använts för att sprida falska påståenden på Facebook.

– Vi blev jätteledsna och förbannade. Det här är så långt ifrån vad mamma stod för. Hon stod för alla likas värde, säger dottern Maysan Säärelä.

Även Anders Ingvarsson, som är chefredaktör för Mittmedias Hälsingetidningar, reagerar på att bilden använts för att sprida ”falsk och rasistisk propaganda”.

Personen som spridit det falska inlägget uppges nu ha blivit anmäld för hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott. Inlägget har tagits bort från Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag