”Fånigt”, ”jättepinsamt” och ”rena tramset”: DN-granskning av Hanif Bali toksågas

Hanif Bali (t.v) och DN-granskningen (t.h). Foto: Nyheter Idag samt faksimil dn.se
  • Tisdag 31 jul 2018 2018-07-31
E-post 2195

SVERIGE När den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade att ”asylärendena kommer fortsatt ligga på abnormt höga nivåer” med anledning av Migrationsverkets prognos kom Dagens Nyheter att faktagranska påståendet. Det är ordet ”abnormt” som DN menar är ”helt fel”. Nu möter tidningen hård kritik i sociala medier. ”Att märka ord är inte faktagranskning”, skriver den liberala debattören Bawar Ismail på Twitter.

Under söndagen publicerade Migrationsverket sin prognos över asylinvandring de kommande åren. Fram till 2021 beräknas 300 000 individer anlända till Sverige varav 180 000 som anhöriginvandrare. Siffrorna visar att Sverige beräknas växa med ett nytt Malmö på bara några år som en följd av invandringen.

Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali kommenterade detta på Twitter med att ”asylärendena kommer fortsatt ligga på abnormt höga nivåer”. Den tweeten kom Dagens Nyheter att faktagranska inom ramen för projektet ”Faktiskt” som är delvis finansierat via statliga Vinnova.

I den faktagranskningen kommer Dagens Nyheter fram till att den väntade invandringen om 300 000 individer fram till och med 2021 inte alls är ”abnorm”, utan snarare lägre än den ”normala” invandringen.

”DN:s billiga journalistik är abnorm”

Själv svarar Hanif Bali tidningen genom ett Facebookinlägg där han kallar granskningen för ”bisarr”. ”Det DN kallar för ’normala nivåer’ är alltså nivåer som fick Sverige att gå från 3 till 200+ utanförskapsområden på några få decennier”, skriver Bali och fortsätter med fler påpekanden.

”Det DN kallar för ’normala nivåer’ är alltså nivåer som fått Sverige att ta emot en helt oproportionerlig andel i relation till sin befolkning jämfört med resterande EU”, fortsätter han och påpekar även att ”det DN kallar för ’normala nivåer’ är den mängd som fått invandrare att bli en ny permanent underklass i Sverige med kraftigt accelererande segregation”.

Och i sista meningen i sin kommentar på Facebook får DN omdömet ”billig journalistik” av riksdagsmannen.

”Jag medger ett fel, jag kallade enbart de svenska asylnivåerna för abnormala – det är även DN:s billiga journalistik som är abnormalt”, avslutar Bali.

DN sågas från flera håll på Twitter

Förutom Hanif Bali har en lång rad debattörer i sociala medier reagerat på DN-granskningen. Den liberala debattören Bawar Ismail skriver ”att märka ord är inte faktagranskning lol”. Journalisten Olle Lönnaeus kallar faktagranskningen för ”rena tramset” och krönikören Anela Murguz på Borås Tidning skriver på Twitter att ”det här är jättepinsamt för Dagens Nyheter”.

I DN-artikeln förekommer även Moderaternas gruppledare Tobias Billström som har kommenterat asylprognosen med att det är ”betydligt fler än vi är vana vid att ta emot”, ett påstående som DN menar är felaktigt. På Twitter tar Billström rygg på Olle Lönnaeus och skriver att Lönnaeus är ”ett bra exempel på seriösa journalister som distanserar sig från Dagens Nyheters trams”.

Nyheter Idag söker Tobias Billström för en kommentar. Nedan kan du se ett urval av reaktioner i sociala medier på DN-granskningen av Hanif Bali.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag